2020. január 21., Ágnes

Jégeső és özönvíz tarolta le a fővárost


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:17

Villámcsapások, elárasztott utak, jégverés – ezt hozta a 2015. június 9-én, Budapesten pusztító, több órán át tartó vihar. Az ítéletidő komoly károkat és fennakadásokat okozott a főváros több pontján.

Emlékezetes, régen nem látott vihar tombolt 2015. június 9-én, kedden a fővárosban. Egy tőlünk északra hullámzó frontálzóna előterében nedvesebb, labilisabb levegő áramlott a Kárpát-medencébe. Ez az ilyenkor már nagyon erős besugárzással együtt erőteljes gomolyfelhő-képződést eredményezett: először a Siófok-Pécs vonal mentén, majd a fővárostól keletre is rendkívül intenzív, később vonalba rendeződött zivatarcellák pattantak ki egymás után. Ezek lassan nyugat, északnyugat felé mozogtak, aminek köszönhetően adott területen akár több órán át tartó felhőszakadást, néhol egyenesen villámárvizeket okoztak!

A villámtérképen jól látható, hogy hol tomboltak zivatarok 2015. június 9-én a Kérpát-medencében. Forrás: lightningmaps.org

Budapestet a délután második felében érte el a pusztító vihar, melynek eredményeképpen még este is többfelé ömlött az eső. A hirtelen lezúduló, jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően aluljárók, alacsonyabban fekvő terek kerültek pillanatok alatt víz alá. Az utcákon hömpölygő áradat többfelé teljesen megbénította a közlekedést: több autóbusz-, trolibusz- és villamosvonalon is állt a közlekedés késő délután és kora este – kisebb káosz alakult ki a fővárosi tömegközlekedésben! A pesti oldalon ráadásul jég is esett, ami többfelé elverte a termést, de komoly károkat okozott a mezőgazdaságban az ország több pontján is a jégverés. Még késő este is néhol dörgött-villámlott Pest megyében, csak az éjszaka második felében szűnt meg mindenhol a csapadéktevékenység.

Az ICI Interaktív Meteorológia 2015. június 9-én, 12:00 és 16:30 UTC-kor történt hőmérsékletmérésein jól látszik, hogy a főváros környékén a zivatarok 10-12 fokkal hűtötték le rövid idő alatt a levegőt!

A következő napokban már jóval kevesebb helyen számíthatunk zivatarokra, és azok erőssége várhatóan jelentősen elmarad a keddi ítéletidőtől. Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérniük naponta többször frissülő időjárás-előrejelzésünket!
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat