2018. szeptember 21., Máté

Jégeső és felhőszakadás kísérte a zivatarokat - fotók és videók


ICI Interaktív Zrt. - 2012. május 30., szerda, 17:47

Déltájt előbb északkeleten, majd egyre többfelé pattantak ki záporok, zivatarok. A gócok több hullámban érkeztek, többfelé volt jégeső és felhőszakadás is.

A nap első felében átmenetileg nyugodtabbra fordult az idő, ám déltájt már megjelentek az első zivatarcellák az északkeleti megyékben, ahol a leggyorsabban melegedett a levegő. Az első zivatarok megjelenését gyorsan követték az újabbak, illetve ezek északkelet-délnyugati irányban haladtak, és 13 óra magasságában a fővárost is elérte az első góc. Zuglóban többször villámlott és dörgött, a feltámadt szél lengette a fák ágait. Alig fél óra elteltével pedig már jött a következő hullám, amit újabbak követtek.

A labilis légkörben heves zivatarokra is többfelé került sor, amit jégeső és felhőszakadásszerű eső kísért. Este fél 9 felé a fővárost újból elérte egy, a korábbiaknál intenzívebb góc, amelyből rövid idő alatt itt is jelentős (kb. 6 mm a XVIII. kerületben) eső esett.

6 óra tájt a Dunántúl északi részén, Bakonycsernye és Mór térségében leszakadt az ég: a két mérőállomásunk szerint közel 20 mm hullott rövid idő alatt. Bakonycsernyén 85 km/órás szélroham alakult ki közben.Mintha dézsából öntötték volna Mórott.

 

Kora este vonalba rendeződött zivatarok hosszan elnyúlva szelték át a Duna-Tisza közét. A zivatarlánc Csongrádot is elérte negyed 6 tájt, és pár perc alatt 7 mm csapadék hullott:


Az újabb zivatar felhőszakadást hozott Csongrádba.

Ugyanez a zivatarlánc 78km/órás széllökés és felhőszakadás (6 mm) kíséretében érte el Szentest is.


Szentes

 

Éles kontrasztok Nagy-Hideg-hegyen...:


Nagy-Hideg-hegy 16:25-kor

...és felhőszakadás a közeli Szokolyán (pár perc alatt 3 mm eső hullott és 10 fokot zuhant a hőmérséklet):


Szokolya fél 5 felé.

15 óra magasságában a zivatarok súlypontja a Duna-Tisza közére és a Dunántúlra helyeződött, de északkeleten még mindig előfordultak multicellás zivatarok (pl. Debrecen térségében). A csapadék hűtő hatása a hőtérképen is megmutatkozott: 16 órakor Mátészalkán 27, míg Körmenden 19 fok volt.


A 16 órás hőmérsékleti eloszlás. A csapadékosabb nyugati tájakon
több fokkal alacsonyabb a hőmérséklet.

Egy gyönyörű záporfelhő Békésszentadrásnál:


Békészentandrás háromnegyed 4 felé vonult el a zápor.

Sűrű jégeső hullott a Velencei-tó partján fekvő Gárdony térségében - itt és a Balatonon másodfokú viharjelzés lépett egyébként életbe.


Gárdony negyed 3 körül.

Helvéciai webkameránk is megörökített hulló jégszemeket, ahogy az északra elvonuló zivatarcella súrolta a települést.Helvécia negyed 4 tájt.


Később egy másik, többcellás zivatar már telibe találta az alföldi települést:

Sorozatban vonultak a záporok Páty közelében:

Egymást érték a záporok Pátnyál.

Szentendrénél  is hullottak jégszemek egy viharban:


Szentendre, Kő-hegy


Zugló


Csongrád

A zivatarok területén hirtelen visszaesett a hőmérséklet és viharossá fokozódott a szél. A Csongrádon átvonult vihar például 73 km/órás széllökést okozott.


Kora délután Baján is zivatar vonult át.


Budaörsi webkameránk is elsötétült.


Zivatarfelhő üllője Szlovákiában Aggtelekről nézve.

 


Balatoni fényjáték és átvonuló zivatar (Balatonkenese).
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat