2018. szeptember 22., Móric

Jégeső Budapesten is


ICI Interaktív Zrt. - 2014. április 11., péntek, 15:47

Az egyik percben süt a nap, a másik percben leszakad az ég – a szeszélyes április csütörtökön is rászolgált a nevére.

A szerdai szélvihart és 10 fokos lehűlést követően csütörtökön is igencsak szeszélyesen alakult az időjárás.

Délután 2 óra után az ICI Interaktív Meteorológia pestszentlőrinci közponját is elkapta egy kisebb jégeső, amit megerősödő szél is kísért. A XVIII. kerületben kihelyezett szélmérőnk például 56 km/órás, csaknem viharos erősségű széllökést is mért – ezekben a futó záporokban egyébként is jellemző lehet a hirtelen "feltámadó" szél. 

Az ICI Interaktív Meteorológia Pesteszentlőrincen kihelyezett mérőműszerének kamerafilmje a délután 1 óra utáni záport, illetve a 2 órakor érkezett jégesőt is megörökítette

A záporos, zivataros idő okozója egy, a Balti-térségben kialakult markáns "magassági hidegcsepp". A hidegörvénnyel fölénk húzódó okklúziós front, és az azzal érkező nedvesebb léghullámok miatt jelentősen megnőtt a légköri labilitás mértéke – ez többfelé vezetett záporok, helyenként gyengébb zivatarok – és az azokat kísérő kisméretű jég – kialakulásához.

A hidegcsepp pénteken fokozatosan délkelet felé mozdul el és holnap estig el is hagyja térségünket. Ma éjszaka már csak a középső országrész déli felén és délkeleten várható eső, zápor, néhol zivatar, holnap napközben pedig már nem várható számottevő csapadék.

Elszórtan alakulnak ki gyenge zivatarok csütörtök délután – a jelek a villámokat jelölik délután 3 óra körül (Forrás: blitzortung.org)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat