2019. június 17., Laura

Markáns hidegfront érkezett!

Július 8-án északnyugat felől egy markáns hidegfront érte el hazánk térségét, ezzel véget vetve a hosszú ideje tartó hőhullámnak. A hidegfrontnak köszönhetően közel 15 fokot hűlt a levegő, ez extrém módon igénybe vette szervezetünket.


Jégeső és özönvíz tarolta le a fővárost

Villámcsapások, elárasztott utak, jégverés – ezt hozta a 2015. június 9-én, Budapesten pusztító, több órán át tartó vihar. Az ítéletidő komoly károkat és fennakadásokat okozott a főváros több pontján.


Kezdődik a zivatarszezon!

Május utolsó harmadában gyakran fülledt időre számíthatunk, sokfelé heves zivatarok alakulhatnak ki. Május 19-én, kedden délután a Dunántúlon kezdődött az idei "zivatarszezon".


Jégeső tombolt decemberben!

Rendkívüli téli zivatarok taroltak az országban december 20-án, szombat este. Több olyan vihar is kialakult, amelyekből még jégeső is esett!


Hétfőn is tomboltak a zivatarok

A vasárnapi égzengés után hétfőn napközben is megjelentek a konvektív csapadékot adó zivatarcellák. Intenzitásuk némiképp alulmúlja a vasárnapit, a főváros ismét elázott.


Felhőszakadással, jégesővel érkezik a hidegfront!

Egy lassan mozgó hidegfront érkezett vasárnap a Kárpát-medencébe, amely mentén délután és este egyre többfelé heves zivatarok pattannak ki, amelyeket többfelé felhőszakadás és jégeső kísér. Kövesse velünk a front vonulását és a zivatarokat!


A heves zivatarok, lehűlés élettani hatásai

A május 11-i, hazánk felett áthaladó erős hidegfront markáns lehűlést és helyenként felhőszakadással, jégesővel járó heves zivatarokat hozott. A fronthoz köthető élettani hatásokról az alábbi cikkben olvashat.


Tomboló zivatarok a hosszú hétvégén is

A hosszú hétvégén sem maradunk záporok, zivatarok nélkül: Kövesse velünk a fontosabb konvektív csapadékot adó cellákat. Cikkünkben látványos videókkal és képekkel tájékoztatjuk Önöket a zivatarokról, Soltvadkerten például 1 óra alatt 16 mm csapadékot regisztráltunk.


Jégeső Budapesten is

Az egyik percben süt a nap, a másik percben leszakad az ég – a szeszélyes április csütörtökön is rászolgált a nevére.


Fehérbe borult Lisszabon – a jégtől!

Fehérbe borult tájra ébredhettek péntek reggel a lisszaboni lakosok. Igen ám, de a portugál fővárosban aznap egy szem hó sem esett: egy intenzív jégeső terítette be jéggel az utcákat! Képes beszámolónk.