2020. január 26., Vanda

Jeges ár és belvízveszély a Tiszán


ICI Interaktív Zrt. - 2017. február 8., szerda, 16:06

Megbosszúlta magát a tiszavirág életű februári tavasz. A hirtelen jött melegedéstől a Tisza ukrajnai vízgyűjtő területén is olvadni, töredezni kezdett a jég, az áradó folyók pedig egyre nagyobb jégtáblákat sodortak magukkal. Az olvadás másik következményeként pedig többfelé súlyos belvízhelyzet alakult ki, mivel a fagyos talajrétegek képtelenek voltak elvezetni a hirtelen keletkező nagy mennyiségű vizet. Részletek a cikkben!

Az év eleji tartósan extrém hideg időnek egy február 2-án átvonuló kettősfront vetett véget, amely mögött rendkívül enyhe légtömegek érkeztek a Kárpát-medence térségébe. A váratlan és nagyfokú melegedés hatására a hetek alatt felhalmozódott hó, illetve az addig folyamatosan vastagodó jég hirtelen olvadásnak indult. A Tisza és mellékfolyóinak vízszintje több méterrel megemelkedett.

Jeges árhullám a Szamoson Tunyogmatolcs közelében. Forrás: MTI

A megáradó folyókon február 4-én a feltöredező jégpáncél darabjai jégtorlaszok formájában duzzasztó hatást váltottak ki, így egy idő után a méretesebb jégtáblák is megindultak az árral. A jeges árhullám február 5-én érte el Magyarországot, majd késő délután tetőzött Városnaménynál.

A jeges ár többek között azért is jelent nagy veszélyt, mert vonulása során a vízben sodródó jégtáblák súlyos kárt tehetnek a hidak, gátak szerkezetében, illetve megrongálhatják a folyón álló hajókat és csónakokat is.

Jeges ár az Elbán 2011. jnauár 10én. A torlódó jégtáblák rengeteg kárt okoztak a part menti építményekben.

Azonban a hirtelen olvadás nem csak az árvíz miatt okozott problémát, de a hetekig tartó fagyos idő miatt jelentős belvízveszély alakult ki. A földek mélyebb rétegei a jelentős melegedés ellenére sem tudtak felengedni, így képtelenek voltak elnyelni a hetek óta halmozódó hó és jég olvadásával keletkező vízmennyiséget. A Tisza mentén több szakaszon elsőfokú, helyenként pedig a másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Jó hír viszont, hogy a jelenlegi előrejelzések szerint a visszatérő hűvösebb, téliesebb időjárásnak köszönhetően ismét lefagyhatnak a földek, jelentősen mérséklődhet a belvízveszély.

Belvíz a Nyíregyházához tartozó Polyákbokorban 2017. február 7-én. Forrás: MTI
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat