2020. február 23.,

Japánt és az USA-t is trópusi ciklon fenyegeti


ICI Interaktív Zrt. - 2011. szeptember 2., péntek, 09:15

A Talas trópusi ciklon már heves esőkkel áztatja Japán, miközben az USA déli államaiba is egy trópusi viharobjektum hozhat kiadós csapadékot.

Újabb trópusi viharrendszer jelent meg a Mexikói-öbölben, amely az USA déli államai felé tart. Meteorológusok szerint az egyelőre még csupán 13-as számmal jelzett képződmény, rövidesen nevet kaphat, hiszen azt várják, hogy rövidesen trópusi viharrá erősödik. Ez esetben a Lee névre keresztelik.

Egyúttal úgy vélik, hogy jó eséllyel áztatja majd el az öböl északi-középső partvidékét nagy mennyiségű csapadékkal, ami kiterjedt áradásokhoz vezethet. Szakértők szerint ugyanis a ciklon felhő- és csapadékrendszere várhatóan nagy területet ölel majd fel, ráadásul csak lassan helyeződik át, így egy-egy térséget akár napokon keresztül felhőszakadásszerű esőkkel áztathat. A viharos szél miatt felkorbácsolt tengeren pedig szünetelhet a kőolaj-kitermelés is a Mexikói-öböl fúrótornyaiban.


A leendő Lee trópusi vihar felhőzete a Mexikói-öbölben. (NOAA)

A Mexikói-öböl északi partvidékén több 10 cm csapadékot várnak rövid idő alatt. Vasárnap hajnalban pedig a jelenleg mintegy 3-4 km/órával észak felé haladó képződmény nagy valószínűséggel partot ér Louisiana területén. Ekkor a maximális szélsebesség 100 km/óra körül alakul az előrejelzések szerint.

Az Atlanti-óceán fölött egy másik trópusi vihar is örvénylik. A Katia jelenleg mintegy 1300 km-re található a Kis-Antilla szigetektől, és 26 km/órával halad nyugatias irányba. Szeptember elsején átmenetileg már gyenge hurrikánná erősödött, és a későbbiekben újbóli erősödésére számítanak. A hétvégén, jövő hét elején a hármas hurrikán-fokozatot is elérheti, ekkor közel 200 km/órás szelek tombolhatnak benne. Az előrejelzések ugyan még nagy bizonytalanságot hordoznak, ám azt valószínűsítik, hogy a Katia a hétvégén a Karib-szigetektől észak, északkeletre halad majd el.

Mindeközben, a világ másik felén a Talas trópusi ciklon továbbra is kitartóan halad Japán felé, és rövidesen Kiotó közelében érhet partot. A maximális széllökések elérik a 180 km/órát, és a ciklon már eddig is igen nedves levegőt szállított a térségbe, és többfelé hullott rekord mennyiségű csapadék. Az átázott talajon földcsuszamlások is előfordultak. A lassan mozgó objektum a továbbiakban tartós esőkkel áztatja a szigetországot, helyenként 80 mm/órás intenzitást várnak, néhol 24 óra alatt akár 500-800 mm csapadék is lehullhat.

A Talas trópusi ciklon Japán partjainak közelében. (JTWC)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat