2018. szeptember 18., Diána

Újabb vihar fenyegeti New Yorkot


ICI Interaktív Zrt. - 2012. november 7., szerda, 15:36

Alig hagyta el a Sandy névre keresztelt hurrikán az USA keleti partjait, New Yorkot máris egy újabb komoly vihar érheti el.

Várhatóan szerdán, a nap második felében éri el a keleti partvidéket a "nor'eater"-nek nevezett vihar, amely Sandy után újabb komoly csapadékot és erős szelet okozhat New York térségében. A jelenség onnan kapta a nevét, hogy vonulási útja általában délről északkeleti (angolul "northeast" = északkelet), valamint jellemzően északkeleti szelek fújnak benne, a legtöbb esetben New England felől. A képződmény felépítését, karakterisztikáját tekintve egy hurrikánhoz hasonlít: a középpontjában szintén egy alacsony nyomású terület helyezkedik el, mely körül örvénylik a felhő- és csapadékmező, maga a csapadék pedig egy ex-trópusi ciklon tulajdonságait mutatja. Nyomában általában erős lehűlés jár, sarkvidéki levegő szokott utat törni magának a vihar elvonulását követően.

A meteorológusok szerint heves szélviharok, kiadós mennyiségű eső várható, a szél pedig erős hullámokat korbácsolhat a part mentén, ha pedig hideg levegő jellemző a térségben, akkor hóviharokat is okozhat. Jelen esetben a szakemberek napokig tartó rossz időt jósolnak, akár komolyabb havazásra is készülni lehet a térségben, a Meteorológiai Szolgálat riasztást is kiadott Philadelphia-tól New Jersey déli részéig. Szerdáról csütörtökre virradóan akár 10 cm hó is eshet New Jersey északi részén, valamint New York egyes külvárosi területein, de akár a belvárosban is összefüggő fehér lepel alakulhat ki, de a viszonylag meleg felszínen talán nem tud megmaradni. Viszont elég vizesnek ígérkezik a hó, ami azt jelenti, hogy nagy súlya lesz: akár villanyvezetékek, faágak is leszakadhatnak súlya alatt.

A csütörtök reggelre kialakuló várható hótakaró  

Az ábra azt mutatja, hogy hol mekkora a valószínűsége (%-ban)

az 5 cm-t meghaladó hóréteg vastagságának

A meteorológusok a vihar középpontjában nagyon alacsony, 985-990 hPa-os nyomást jósolnak - ez fog betörni a most 1025 hPa-os nyomású szárazföldi területre. A nagy nyomáskülönbség miatt így igen erős, viharos szélre is számítani kell. Az előrejelzések szerint a 40-50 km/órás alapszelet akár 90 km/órás lökések is kísérhetik.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat