2019. május 22., Júlia, Rita

Ízületi fájdalmakat okozhat a csapadékos idő – humánmeteorológia


Ízületi fájdalmakat okozhat a csapadékos idő – humánmeteorológia


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:31

Csütörtökön a kettősfronti hatás miatt mind a hidegfrontra, mind a melegfrontra érzékenyeket terheli az időjárás. Sokfelé fordul csapadékosra az idő, ami az erre érzékenyek esetében erősítheti az ízületi fájdalamakat. Pénteken újabb hidegfront érkezik erős széllel, ami szombaton is tart majd.

 

Csütörtökön kettős fronthatás terheli a szervezetet. Az esernyőket az északkeleti országrészben élőknek nem érdemes otthon felejteni. A délelőtti órákban vérnyomás emelkedés, fejfájás, ingerlékenység jelentkezhet a melegfrontra érzékenyek körében, míg a délutáni órákban előtérbe kerülhetnek az ízületi panaszok. Elsősorban a keleti és az északi megyékben számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarok környezetében fokozódhatnak az asztmások panaszai, így ők inkább töltsék zárt térben ezt az időszakot, és a vihar elvonultával még egy órán keresztül ne szellőztessenek.

A légszennyezettség és a szálló por mennyisége alacsony szintű, és a következő napokban alig fog változni. A pollenkoncentráció országszerte közepes mértékű. A fűzfa és a kőrisfa virágpora okozhat panaszokat főleg a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén élőknek.

Pénteken hidegfronti hatás várható. Megerősödik az északnyugati szél, szórványosan fordulhatnak elő záporok, ezért csökken a hő- és a komfortérzet is. Ízületi és görcsös jellegű fájdalmak erősödésére kell számítani, csökkennek azonban az alvásproblémák az erre érzékenyek esetében. Pár fokkal csökken a levegő hőmérséklete, de még így is a sokéves átlag fölött fognak alakulni a nappali maximumok. Vérnyomásproblémák is jelentkezhetnek, ezek enyhítésére a galagonyatea fogyasztása ajánlott.

Szombaton gyenge formában marad a hidegfronti hatás, azonban továbbra is erős lesz a légmozgás, ami sokaknál okoz majd nyugtalanságot, fejfájást, rossz közérzetet. A változékony időjárás sokak szervezetét kimeríti, érdemes friss zöldségekkel, gyümölcsökkel kiegészíteni az étrendet. A megfelelő vitaminbevitel hatására ugyanis a szervezet baktériumokkal, vírusokkal szembeni ellenállókészségét is növelhetjük.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.