2018. szeptember 23., Tekla

Itt vannak a hétvégi zivatarok


ICI Interaktív Zrt. - 2013. július 6., szombat, 13:45

A nyugati országrészben élők már a reggeli órákban is csapadékos időre ébredhettek, délelőtt átmenetileg csökkent a csapadékhajlam. Szombat délután megjelent egy főváros felé tartó kisebb zivatarcella, ami 3 óra környékén okozott csapadékot Budapest északi részén. A Balatonnál cumulonimbust filmeztünk. Videók.

A reggeli órákban nyugaton, főként a nyugati határszélen élők már csapadékos időre ébredhettek, nagy kiterjedésű felhősáv okozott helyenként intenzív csapadékot. Miközben körülöttünk szinte mindenütt kipattantak a délutáni zivatarok, hazánkban egyelőre egy kis cella látható a fővárostól északkeletre. Haladási iránya egyébként éppen délnyugat, délután 1 óra körül épp a főváros felé tartott.

Ezt követően délnyugaton is megjelentek a helyi zivatarok, miközben az északon fejlődő cella igen közel került a fővároshoz. A Kaposvár közelében fejlődő cellák egyelőre méretben és intenzitásban is meghaladják a korábban északon jelentkező zivatart.

14:30-kor már délnyugaton is megjelentek a zivatarok - forrás: Sat24.

 

Délután 3 óra környékén a főváros északi részét is elérte a csapadéksáv, ami jól látszik az ICI Zrt. budapesti (XVIII.kerületi) mérőállomásán készített kamerafilmen. Az észak felé néző képeken jól követhető a zivatarok gyors fejlődése, a csapadéksáv haladásának iránya (keletről nyugatra vonult).

Az ICI Zrt. budapesti (XVIII. kerületi) állomásán rögzített kamerafilm 12:00 és 15:00 közötti eseményeket mutatja


A zivatarok hatása az országos hőmérsékleti térképen is meglátszik. A tartósan napsütéses tájakon még 30 fok feletti értékeket mértünk, míg az intenzív csapadék hatására több fokkal lehűlt a levegő.

Az ICI Zrt. hőmérséklet mérései 15:55-kor


Délután 4 óra után már komolyabb zivatarcellák jelentek meg. Az eddig északi régióból egyre inkább a dunántúli megyékre tehető a zivatarok keletkezési helye. Komoly csapadékot okozó cellák jelenleg délnyugaton és az ország középső részén, a fővárostól nyugatra, északnyugatra és északra találhatók. Balatonfüredtől nem messze kamerák jól láthatóan rögzített egy hatalmas kiterjedésű Cumulonimbus fejlődést. A felvétel 15:00 és 18:00 óra közötti eseményeket mutatja.

Az ICI Zrt. balatonfüredi kameráján cumulonimbus felhőzet fejlődik ki


Este fél hatkor kisebb zivatarok kipattantak a Duna vonalától keletre is, de ezzel együtt a Dunántúlon egyre kevesebb terület maradt száraz. A gyorsan fejlődő cellákból intenzív, óránként akár 20 mm-es csapadék is hullhat. Az alábbi műholdképen a növekvő cellák jól elkülöníthetők.

18:30-kor hatalmas kiterjedésű cellák vannak a Dél-Dunántúlon, de északon, sőt a keleti országrészben sem ritkák a kisebb zivatarok - forrás: Sat24.com

A jelenlegi előrejelzések szerint elsősorban az északi megyékben és a Dunántúlon további zivatarok pattanhatnak ki az esti, késő esti, valamint hajnali órák folyamán. Sokfelé marad tehát az intenzív csapadék és az élénk, olykor erős széllökésekkel tarkított idő a Kárpát-medencében.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat