2020. január 21., Ágnes

Itt a tavaszi óraátállítás! Ismét egy órával kevesebbet alhatunk...


ICI Interaktív Zrt. - 2017. március 25., szombat, 14:59

Vasárnapra virradóan ismét megkezdődik a nyári időszámítás. Hajnali 2 órakor 3 órára előre kell állítani az órákat, meglehet, talán utoljára. A következő napokban átmenetileg felborulhat a bioritmusunk, alvászavarok is jelentkezhetnek. Olvassa el, hogyan védheti ki az óraátállítás kellemetlen hatásait!

Az óraátállítást elsőként az Egyesült Államokban vezették be még az 1900-as évek elején, azzal a céllal, hogy energiát takarítsanak meg. Hazánkban 1980-ban vezették be a téli-nyári időszámítást, amelyet ma már uniós rendelet is szabályoz.

A téli-nyári időszámítás bevezetésének eredeti célja az energiaspórolás volt. Egy évtizeddel ezelőtt még jelentős elektromos áramot lehetett megtakarítani azáltal, hogy később kellett bekapcsolni a közvilágítást és a háztartási elektromos eszközöket. Másrészt az óraátállítással az emberek ébrenléti idejét próbálják a természetes fényviszonyokkal összhangba hozni. Ha akkor vagyunk ébren, amikor a Nap is fent van, több energiát tudunk megtakarítani. Mára azonban sokat megváltoztak a fogyasztói szokások, és az életmód, emiatt több országban már nem használják ezt a módszert.

Nálunk azonban egyelőre még érvényben van a kettős számítás, így idén március 26-án hajnali 2 órakor 3 órára kell előre állítani az órákat, jóllehet talán utoljára.

 

Néhány napra felborulhat a bioritmus

Az óraátállításhoz sokak szervezete nehezen tud alkalmazkodni, többek között megzavarhatja a bioritmust, belső óránk ugyanis nem tud egyik pillanatról a másikra átállni. Egyénfüggő, de általában néhány (maximum 7-10) nap alatt hozzászokik a szervezet az egy órás idő-eltolódáshoz, addig azonban fáradékonyabbak lehetünk, alvászavarokat tapasztalhatunk és átmenetileg az étkezések időpontja is felborulhat. Különösen érintettek lehetnek a kisgyermekes családok, hiszen a csecsemők belső órája lassabban követi a változást. A koncentráció csökkenése miatt a balesetek kockázata is növekedhet.

Az óraátálláshoz való alkalmazkodást most az időjárás is nehezíti, hiszen frontos, változékony időben lesz részünk, a hidegfrontra érzékenyek számára tehát különösen megterhelőnek ígérkezik a vasárnap. Ugyanakkor a napos időszakok hangulatra gyakorolt pozitív hatása sokat javíthat a közérzeten is. Hétfőn a keleti országrészben lesz több felhő, ott sokan észrevehetően nehezebben kelhetnek ki az ágyból, és napközben is tapasztalhatnak szétszórtságot. Ezzel szemben a derült és napos nyugati tájakon élők már jóval élénkebbnek, energikusabbnak érezhetik magukat.

Kutatások szerint nemcsak az emberek, hanem az állatok is megérzik a változást, az ő bioritmusunk is felborulhat ezekben a napokban. Érdemes erre is odafigyelni.

Enyhíthetjük az óraátállítással járó kellemetlenségeket például testmozgással, a pihentető alvást elősegíthetjük levendula illóolajának párologtatásával, de főzhetünk belőle teát is, amelyet elfogyasztva szintén megkönnyíthetjük az elalvást. A fáradékonyság miatt a reflexek is tompulnak, ezért a közlekedés során a balesetek kockázata is megnövekszik. Az utakon vezessenek  körültekintően és óvatosan! Emellett érdemes kipróbálni a személyre szóló fényterápiát is, amelynek segítségével szintén mérsékelheti az alvászavarok miatt jelentkező gyakori fáradtságot, feltöltődhet, és ismét formába hozhatja magát!

 

Az aktuális időjárás élettani hatásairól pedig a Meteo Klinika oldalán tájékozódjon!
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat