2018. szeptember 23., Tekla

Itt a hidegfront!


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 26., hétfő, 10:11

Szombat este átvonult hazánkon a "hőségzáró" hidegfront. Valamivel 7 óra előtt komoly zivatarok alakultak ki a Tiszántúlon, ezekkel távozik a front. 7 és 8 óra között azonban többfelé erősödnek a heves csapadékot hozó cellák és erős, olykor viharos széllökések. Este 9 körül már csökkenő intenzitást mutattak.

A hidegfront tovább halad kelet felé - szombat

 

A távozó hidegfront az esti órákban még megmutatta erejét: A Tiszántúl térségében, különösen az Alföldön nagy kiterjedésű zivatarcellák okoztak intenzív csapadékot. A csökkenő intenzitás mellett este 9 magasságában már zsugorodtak, szép lassan megnyugodott az idő.

19:00 - Forrás: Sat24.com

 

A hidegfront délután kelet felé haladt és miközben a Dunántúlon már helyenként szakadozni kezdett felhőzet, a frontvonal elérte az Északi-középhegységet. Ebben a térségben az előrejelzésnek megfelelően kora délután zivatarok pattantak ki, majd a délután további részében a Kárpátok vonala mentén, országhatárainkon kívül kimondottan heves zivatarok jöttek létre. Az Északi-középhegységben sokfelé több óráig intenzív csapadékhullás volt jellemző.

15:30 - Forrás: Sat24.com

 

Alábbi videónkon a bakonycsernyei állomásunk által rögzített események láthatók szombat reggel 8 és délután 1 között. Látható, hogy a hidegfront több hullámban szállította a nedves légtömegeket, többször eredt el az eső. Ezt a legelésző állatok is megérezték, láthatóan nem kértek a csapadékból.

Kamerafilmünk a szombat 08:00-13:00 közötti eseményeket mutatja (Bakonycsernye - ICI Interaktív Meteorológia)

 

Szombaton kora délután már egyre többfelé megérkezett a felfrissülést hozó front. A front érkezésekor érezhetően feltámadt a szél, alábbi képünkön látszik, hogy egyre több mérésünk mutatott északnyugati szelet, a Dunántúlon már erős légmozgást is mértünk.

Egyre többfelé élénkül meg, néhol meg is erősödik az északnyugati szél (12:30 - ICI Interaktív Meteorológia)


Szombaton délelőtt is folytatta útját a hidegfront, már a délelőtti órákban átlépte a Duna vonalát és lassú tempóban haladt keletre. Egyre többfelé érkezett meg tehát a felfrissülés, élénk széllel, erős, olykor viharos lökésekkel. A csapadék a fővárost sem kerülte el, helyenként intenzív zivatarok alakulnak ki. Ahogy az alábbi képen is látszik, az orszgon belül közel 15 fokos eltérések voltak a délelőtti órákban.

Mérőállomásaink adatai alapján jól követhető a front haladása. A frontvonal már átlépte a Duna vonalát (10:55 - ICI Interaktív Meteorológia)

 

A front pénteki haladása

Pénteken este 11 órakor Budapesten erősödni kezdett az északnyugati szél, több nap óta végre komolyabban megmozdult a levegő. A hidegfront kisöpri a Kárpát-medencében megülepedett forró, afrikai eredetű légtömegeket.

A Balatonnál már este 10 órakor erős, viharos szél tombolt, zivataroktól függetlenül is. Fonyódon kihelyezett mérőállomásunk 84 km/órás, azaz erősen viharos széllökést mért!

21 órára a zivatarok már lehűtötték a levegőt a Dunántúl északi részén, máshol azonban még most is 31, 33 fokot jeleznek hőmérőink.

A piros mellett végre más szín is megjelent hőtérképünkön: este 9-kor már 15 fokos eltérés volt a leghűvösebb (Szentgotthárd) és a legmelegebb (Pécs) állomásunk között (ICI Interaktív Meteorológia)

Péntek este 8 előtt zivatarlánc lépett be hazánk területére Ausztria felől, az idei (eddigi) legerősebb hőhullámot lezáró hidegfront tehát már megérkezett. A lánc folyamatosan kelet felé halad, nyomáben heves felhőszakadások és erős villámtevékenység jellemző.

A Sat24 műhold infravörös tartományban készült felvételén jól látszik a vakítóan fehér, tehát nagyon magasra törő zivatarfelhők sora a nyugati határ mentén

A zivatarlánc az ICI Interaktív Meteorológia szentgotthárdi állomása felett is elhaladt: a városra óriási felhőszakadás zúdult. Egyetlen óra leforgása alatt több mint félhavi, egészen pontosan 30 mm eső hullott - régóta szomjazták már a földek az égi áldást. Közben viharos lökésekkel kísért szél tombolt, és rövid idő alatt 14 fokot zuhanrt a hőmérséklet. Péntek este fél 9 után már 18 fokot sem mértünk, pedig az aznapi csúcs csaknem 34 fok volt.

Pénteken estefelé a Kisalföldön a fülledt, meleg időben már helyi zivatarok pattantak ki, amik lassan kelet felé haladtak, de közben fokozatosan veszítettek erejükből. Az ICI Interaktív Meteorológia országszerte számos meteorológiai mérőállomást működtet, és egy ilyen cella éppen a Pápa mellett található nagyacsádi műszerünk mellett haladt el. Már a zivatar szele is elég volt ahhoz, hogy rövid idő alatt 6 fokkal essen vissza a hőmérséklet, az északnyugati szelet pedig azóta is erős-közeli lökések kísérik.

Az elmúlt 40 nap során ritkán látott jelenséget örökített meg az ICI Interaktív Meteorológia mérőűllomásának kamerája Nagyacsádon: zivatarfelhő tetejét világítja meg a Nap

 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat