2018. szeptember 21., Máté

Így pusztított az egyik legerősebb trópusi vihar


ICI Interaktív Zrt. - 2013. december 7., szombat, 18:11

A hétvégén a Fülöp-szigeteket letaroló, az ország történelmének legsúlyosabb viharaként emlegetett Haiyan szupertájfun a hét elején Vietnámban és Kína déli részén is emberéleteket követelt és súlyos anyagi károkat okozott.

A távol-keleti térség történelmének egyik legpusztítóbb viharát élte meg az elmúlt napokban. A Haiyan névre keresztelt trópusi vihart már egy hete, november 5-én szupertájfunná minősítették. Mire pénteken elérte a fülöp-szigeteki partokat, a széllökések a viharban már meghaladták a 300km/órát is – a Haiyan ezzel sokak szerint a valaha szárazföldet ért legerősebb vihar címét is megkaphatja.

A szélvihar a hétvégén a Fülöp-szigetek központi szigetein komplett tartományokat tett a földdel egyenlővé, több százezer ember maradt fedél nélkül. A partvidékeken a helyenként több mint 10 méter magas hullámok a nagyobb hajókat is több száz méterrel besodorták a szárazföld belseje felé. Becslések szerint az áldozatok száma jócskán meghaladhatja a 10 000-et, és a halálesetek száma a romok eltakarításával sajnos folyamatosan tovább nő – ezzel Haiyan az ország történetének leghalálosabb természeti katasztrófája lett.  

 

 

 

Döbbenetes pusztítás: a Haiyan után szinte egyetlen épület sem maradt épen a Fülöp-szigetek több tartományában is, a vihar a hajókat is besodorta a szárazföldre Forrás: CAPIDIPC/EPA (felső kép), illetve REUTERS (alsó kép)

 

A vihar ezután Vietnám és dél-kínai partvidék felé vette az irányt, ahová hétfőn érkezett meg. Helyi idő szerint kedd délutánig Dél-Kínában 8, Vietnámban 13 ember vesztette életét a viharban, és több mint 700 millió dolláros kár keletkezett főleg a mezőgazdasági, erdőgazdasági, baromfi-és halászati ​​ágazatokban. A széllökések már „csak” 100 km/órásak voltak, viszont Kína egyes tartományaiban közel 400 milliméternyi csapadék hullott 48 óra alatt.

 

 

Karen L. Nyberg asztronauta a Nemzetközi Űrállomásról így látta a Haiyan-t november 9-én. Forrás: NASA/AP

 

 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat