2018. szeptember 26., Jusztina

Időjárás-érzékenységünk biológiája


ICI Interaktív Zrt. - 2009. május 21., csütörtök, 13:55

Az időjárás folyamatosan alkalmazkodásra készteti szervezetünket. A különböző légköri elemek más-más hatással vannak ránk, ráadásul a változásokra adott reakciók egyénenként eltérőek. Ahhoz, hogy megértsük ezeket a folyamatokat, ismerjük meg a szervezetünk alkalmazkodásának mechanizmusát.

Az ember időjáráshoz való alkalmazkodását az idegrendszer szabályozza. Amikor a szervezet nem tud megfelelően alkalmazkodni a káros hatásokhoz, különböző tünetek jelentkeznek, amik a közérzet, esetleg az egészségi állapot romlását jelzik. Ezt a folyamatot stresszhatásnak nevezzük.

Az akklimatizálódásban különösen fontos szerepet játszik a vegetatív idegrendszer. Az idegrendszer és a hormonális szabályozás szoros kapcsolatban van. Előbbi a gyors átállásért, utóbbi a lassú, fokozatos alkalmazkodásért felelős. A két mechanizmus együtt alkotja a vegetatív idegrendszert.

A legtöbb szervnek kettős vegetatív beidegződése van, szimpatikus és paraszimpatikus. Ezek a rendszerek a szervek működésére ellentétes hatással vannak. Amikor a szimpatikus idegrendszer jelenségei kerülnek túlsúlyba, a szervezet aktív állapotba kerül, gyorsulnak az anyagcsere folyamatok, fokozódik a légzés, nő a testhőmérséklet. Ennek következtében például nő a vércukorszint, emelkedik a vérnyomás, csökken a koleszterinszint. A paraszimpatikus rendszer befolyása alatt éppen ellenkező tünetek lépnek fel. A vérnyomás és a vércukorszint csökken, lassul a légzés és az anyagcsere, nő a koleszterinszint, a szervezet energia felhalmozására rendezkedik be.

A szimpatikus és a paraszimpatikus rendszert más-más időjárási helyzetek befolyásolják. Például a melegfronti helyzet az idegrendszer szimpatikus részét, a hidegfronti a paraszimpatikus részét ingerli. Az időjárás-érzékenység a kor előrehaladtával változik, és főleg azokat érinti, akik valamilyen betegségben szenvednek, régi sérüléseik vannak, vagy idős koruk miatt csökken az alkalmazkodóképességük. Megfelelő kezeléssel és életvezetéssel azonban a kellemetlen tüneteket enyhíteni, esetenként megszüntetni is lehet.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat