2020. február 22.,

Hűvösebb napok jönnek


ICI Interaktív Zrt. - 2013. július 13., szombat, 11:16

A csaknem egy hétig tartó hőhullám után 10-12 fokos lehűléssel, változékony és többfelé szeles napokkal köszönt be június utolsó hete.

Több melegrekord is megdőlt a június közepén indult idei első komoly hőhullám alatt, csütörtökig-péntekig napról napra fokozódott a forróság. Szombaton már fülledtség is társult a nagy meleghez, ideális feltételeket teremtve a heves zivatarok kialakulásához. 

Vasárnap már fokozatosan hűvösebb levegő érkezett fölénk a magasabb légrétegekben, és a felszín közelében is több fokkal alacsonyabb hőmérsékletű légtömegek szivárogtak be a Kárpát-medencébe. Így aztán fel tudott frissülni az idő: délután az eddigiekhez képest kellemes 25, 30 fok között szóródtak a hőmérsékleti értékek országszerte.

Az ICI Interaktív Meteorológia országszerte üzemeltetett mérőállomás-hálózata által mért hőmérsékleti értékek vasárnap délután: 25, 30 fok jellemző

Hétfőtől már érezhetőbb, több fokos lehűlésre kell készülni, a jövő hét első napjaiban a Dunántúlon élőknek kissé kellemetlen időben lesz részük. Egy hidegfront hatására pár napig még a 20 fokot sem éri el a délutáni hőmérséklet, a hőérzetet pedig tovább rontja az északnyugati irányból fújó, folyamatosan élénk, a Kisalföldön olykor erős szél is. Kelet felé haladva mérsékeltebbnek ígérkezik a változás, ott általában 23, 25 foknál csak helyenként lehet hűvösebb, de a változékonyság azokra a tájakra is jellemző lesz. Az esernyőt célszerű magunknál tartani, eső, zápor, és még akár zivatar is kialakulhat szinte bárhol. 

Összességében tehát szombattól két nap alatt 10, 12 fokot csökken a délutáni hőmérséklet, a drasztikusnak mondható változás (főleg nyugaton) pedig tovább terheli az eddig a tartós hőség által kimerített szervezetünket. A keleten élőknél jobb a helyzet, ott valószínűleg inkább a felfrissülést fogják tapasztalni, és a hőség sem tér vissza a héten.

A légkör változásainak szervezetünkre gyakorolt hatásairól a Meteo Klinika oldalán lehet olvasni.

A GFS időjárási modell Budapestre vonatkozó előrejelzési diagramján a jövő hét elejére további 7-8 fokos hőmérsékletcsökkenés látszik a magasban (vastag zöld vonal), ez szombat óta így már  összesen 10-12 fok lehűlést jelent 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat