2018. szeptember 21., Máté

Hurrikán fenyegeti az USA keleti partvidékét


ICI Interaktív Zrt. - 2012. október 29., hétfő, 11:31

A Sandy névre keresztelt hurrikán napról napra erősödik, és egyre közelebb kerül az USA keleti partjaihoz. Viharos szél, nagy mennyiségű csapadék kísérheti, a lakosságot már figyelmeztették a hatóságok.

Vasárnap tovább erősödött a Sandy nevű hurrikán, mely már napok óta a közép-amerikai térségben tombol, és egyre inkább az Egyesült Államok keleti partvidéke felé közelít. A National Hurrican Center az 1-es kategóriába sorolta a vihart, melyben a legutóbbi mérések szerint 110-120 km/órás alapszél mellett 150-160 km/óra körüli széllökések jellemzőek. A ciklon észak felé halad, és minden órában 10-15 km-rel kerül közelebb Észak-Amerikához. 

Sandy 2012. október 28-án, maint éppen összetalálkozik a markáns hidegfronttal

(NASA/GOES projekt műholdja)

A napokban az USA keleti részén egy markáns hidegfront okozott komoly viharokat, szélvihart, felhőszakadást. A trópusi ciklon ezzel a viharral találkozik össze, így még inkább megerősödve fenyegeti a lakosságot. A megfigyelések szerint vasárnap egy hirtelen légnyomáscsökkenés zajlott le a ciklon középpontjában, és már kialakult a vihar úgynevezett "szeme". A szem a középpontban lévő, legalacsonyabb nyomást rajzolja ki, felhőmentes területként. Itt leszálló légmozgás uralkodik (ez felhőoszlató hatású), és körülötte örvénylik a felhő- és csapadékmező. Ahol áthalad a hurrikán szeme, ott átmenetileg derült ég, és tökéletes szélcsend, valamint rendkívül alacsony légnyomás jellemző. Október 28-án 952 hPa-ra csökkent a szemben a légnyomás, a legutolsó mérések szerint pedig már 949 hPa-nál jár. Közben tovább folytatja az összeolvadást a hidegfronttal, ami pedig azt eredményezi, hogy még tovább erősödik, ráadásul igen meleg a tengerfelszín is, ami felett áthalad, így még több energiát nyer.

A csapadékintenzitás 2012. október 28-án 

(a kép a NASA TRMM műholdjával készült)

A hatóságok már figyelmeztették a lakosságot: trópusi viharra jellemző szélviharok, heves esőzések, felhőszakadás várható pár napig az USA Közép-atlanti államaiban, valamint az ország északkeleti részén. Virginiában és Maryland államban szükségállapotot hirdettek. Áradások alakulhatnak ki, áramszünetre, fakidőlésekre, valamint a partvidéket elérő akár 2-4 méteres, vagy ennél is magasabb hullámokra is készülni kell. Long Island és New York különösen veszélyeztetett. A kutatók szerint a csapadék intenzitása egyes gócokban elérheti a 30-40 mm/órát, a középponttól északnyugatra pedig jelenleg még beágyazott zivatartömbök is megfigyelhetőek a műholdképeken. Emellett területileg átlagosan 75-100 mm eső várható, néhol azonban 150-180 mm is lehullhat egyetlen négyzetméteren ebben a pár napban.

(NASA.gov)

Sandy már elhagyta Kubát: akkor még gyengébb állapotában mintegy 50 halálos áldozatot követelt a szigetállamban. Jelenleg nagyjából 900 km átmérőjű, és a szokásoktól eltérően haladási irányának szinte nincsen keleti komponense - ennek oka az Atlanti-óceán felett kiépült magas nyomású terület, mely mintegy falat képez, gátat szab a haladási iránynak.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat