2020. január 21., Ágnes

humánmeteorológia

Visszatér a hőség!

Bár múlt héten tapasztalt kánikulai időszak nem volt
kimondottan hosszú életű, de így is nagy megkönnyebbülés kísérte a vasárnapi
hidegfronttal érkező felfrissülést. Még azzal együtt is, hogy a frontot igen
jelentős lehűlés követte, a markáns változás pedig sokakat megviselhetett. Felerősödtek
görcsös panaszok, a szeles időben pedig többen ingerlékenyebbek, agresszívebbek
lehettek a megszokottnál. A szívbetegeket szervezetét szintén jelentősen
igénybe vette a nagymértékű váltás.

Több mint 10 fokos lehűlést hoz a markáns front!

Az előző hőhullámnál ugyan rövidebb ideig tartott, de így is nagyon megterhelő volt a kánikulai napok sorozata. Az ICI Interaktív Meteorológia állomásai közül szerdán 36,2, csütörtökön pedig már 37,4 fokot mértünk Csanyteleken, augusztus 20-a viszont oda is meghozza majd a felfrissülést - előtte pedig várhatóan a viharokat is. 
Milyen idő lesz augusztus 20-án? Ide kattintva kiderül a cikkünkből!

Itt a tavaszi óraátállítás! Ismét egy órával kevesebbet alhatunk...

Az óraátállítást
elsőként az Egyesült Államokban vezették be még az 1900-as évek elején, azzal a
céllal, hogy energiát takarítsanak meg. Hazánkban 1980-ban vezették be a
téli-nyári időszámítást, amelyet ma már uniós rendelet is szabályoz.

Óraátállítás: tovább alhatunk, de hamarabb lesz sötét

A hagyományokhoz híven most is október utolsó vasárnapján, azaz október 30-án veszi kezdetét a téli időszámítás. Ilyenkor vasárnap hajnalban 3 órakor kell egy órával visszaállítani az órákat, tehát egy órával többet lehet aludni a hosszú hétvégén. Hazánkban 1980-ban vezették be a téli-nyári időszámítást "energiatakarékossági" céllal, amelyet ma már uniós rendelet is szabályoz. 

Változatos lesz a hétvége időjárása

A megszokottnál hidegebb napok jellemezték április végét, az ilyenkor szokásos hőmérsékleti értékektől lényegesen elmaradtak a mért értékek ezen a héten. Többfelé voltak éjszakánként fagyok, szerdán a magasabban fekvő területeken havazás is előfordult.

Megzavarhatja az óraátállítás!

A téli-nyári időszámítás bevezetésének eredeti célja az energiaspórolás volt. Egy évtizeddel ezelőtt még jelentős elektromos áramot lehetett megtakarítani azáltal, hogy később kellett bekapcsolni a közvilágítást és a háztartási elektromos eszközöket. Ma már ennek koránt sincs ekkor jelentősége, hiszen megváltoztak a fogyasztói szokások, az életmód. Emiatt több országban már nem használják ezt a módszert.

Komoly erőpróba szervezetünknek az óraátállítás!

A hagyományokhoz híven most is október utolsó vasárnapján veszi kezdetét a téli időszámítás. Ilyenkor vasárnap hajnalban 3 órakor kell egy órával visszaállítani az órákat, tehát egy órával többet lehet aludni a hosszú hétvégén.

Vége a frontos napoknak, ez várható a hét végéig

A következő napokban általában kevés felhő lesz az égen, csak pénteken kell átmeneti felhősödésre számítani. Végre ismét a sok napsütésé lesz a főszerep, érdemes kihasználni a hosszú hétvégét!

Október 22-28. között várható időjárás

Jön a hideg!

Borongós, többször csapadékos napok következnek, ami élettani szempontból kimondottan megterhelő lesz. A hosszú napokig tartó kettősfronti hatás során jellemzően erősen növekszik a baleseti kockázat, az emberek ilyenkor ingerültebbek, türelmetlenebbek, ráadásul a csúszós útszakaszok miatt a nagyobb városokban feltorlódik a forgalom. Ez hatványozottan érvényes akkor, ha hullámzó frontzóna kerül fölénk és tartós változékonyság veszi kezdetét esővel, lehűléssel.

Hőségzáró hidegfront

Július 23-án szinte az egész országban 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, ami azt jelentette, hogy a sokéves átlagnál nagyjából 10-12 fokkal magasabb hőmérsékleteket mérhettünk csütörtökön.

Tartalom átvétel