2020. február 28., Ákos, Bátor

Hullámfelhők a Sandwich-szigetek felett


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 30., szerda, 23:56

A NASA által készített műholdképen mintha hajók szelték volna át az eget.

A NASA Terra műholdja január 10-én a Déli-Sandwich-szigetek fölött elhaladva látványos hullámfelhőket örökített meg. A vulkanikus szigetcsoport az Egyesült Királyság részét képezi, a Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között helyezkedik el; a bő egy tucat sziget közül a legnagyobb szárazulat Déli-Georgia szigete.

A szigetekről hegyek nyúlnak a magasba, amelyek akadályt képeznek az áramló levegő útjába, és ez hozza létre a páratlan látványt. Ahogy a nedves levegő a hegyeknek „ütközik", felemelkedik, és a túloldalon szinuszos hullámmozgásba kezd (lee oldali hullámok). Ez eredményezi a felhős és derült területek váltakozását, annak függvényében, hogy a levegő emelkedő vagy leszálló (felhőoszlató) mozgást végez. A folyamat során lencse alakú felhők, ún. lenticularisok jönnek létre, amelyek általában egy helyben állnak, vagy nagyon lassan helyeződnek át, esetleg egymás felett is kialakulhatnak, ha a hegyvidék felett nedves és száraz légrétegek váltakoznak.

Amennyiben az eget már eleve felhőzet (altostratus rétegfelhő) borítja - mint ahogy a felvételen is látható -, a hullámzás olyan mintát eredményez, mint amit a hajók hoznak létre a tengeren (erre utal az angol ship-wave cloud kifejezés).

A NASA Terra műholdja által január 10-én készített műholdfelvétel a Déli-Sandwich-szigetek fölött.
(http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat