2018. szeptember 20., Friderika

Hozzánk lehűlést, a Közel-Keletre hőséget hozott a pénteki ciklon


ICI Interaktív Zrt. - 2013. március 18., hétfő, 14:35

A nemzeti ünnepünk viharos időjárását okozó ciklon előterében szokatlanul meleg levegő áramlott dél felől a közel-keleti térségbe.

A múlt hét közepén sarkvidéki eredetű fagyos levegő zúdult a mediterrán térségbe, ami a Földközi-tenger fölött lévő meleg, nedves levegővel keveredett, és egy igen erős ciklont hozott létre. Ez a ciklon okozta nálunk a viharos időjárást, mögötte pedig szokatlanul hideg levegő árasztotta el térségünket. A ciklon természetéből adódóan, forgási irányából következően annak keleti (úgynevezett "előoldalán) dél felől forró légtömegek áramlottak a közel-keleti térségbe.

Március 15-én a mediterrán éghajlattal rendelkező Bejrútban, Libanon fővárosában 36,1 fokot mértek délután, ami még az ottani júliusi átlagnál is melegebb, a mostaninak pedig mintegy kétszerese (márciusban 18 fok körül mozog az országban a napi maximumhőmérsékletek átlaga). 

Izraelt is rekordokat döntögető hőhullám érte el: Beer Sheva városában 36,3 fokot mértek, ami új márciusi rekordnak számít. A hivatalos mérések kezdete óta még soha nem emelkedett ilyen magasra a hőmérséklet márciusban Izraelben (az előző rekord 35,4 fok volt). De ugyanilyen meleg volt Bet Daganban is, ott 36,2 fokot mutattak a hőmérők a legmelegebb órákban. 

Tel Avivban halálos áldozatot is követelt a hőhullám, még a sportemberek sem bírták a nagy meleget: egy félmaratoni futóverseny egyik résztvevője veszítette életét, és a rendezvény résztvevői közül több mint 50-en kerültek kórházba. A futóversenyt 32 fokban rendezték meg.

A térségben azóta már csillapodott a hőség, hétfőn 20 fok körül alakultnak a maximumok.

Rengeteg embert láttak el az orvosok Izraelben a hőhullám miatt

(Fotó: yahoo.com)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat