2020. február 24., Szökőnap

Hol a legforróbb a tenger? – látványos felvétel a világóceánról


ICI Interaktív Zrt. - 2012. szeptember 7., péntek, 13:07

A szakemberek folyamatosan regisztrálják a tenger felszínének hőmérsékletét, ami elengedhetetlen például a trópusi ciklonok előrejelzéséhez. A képeken láthatók a forró pontok és az áramlatok is.

Az alábbi, az amerikai NCEP által szeptember 6-án készített térkép a tenger felszíni hőmérsékletének eloszlását mutatja. Egyből szembetűnik az éles hőmérsékleti kontraszt, amely nagyjából az északi szélesség 45. foka, illetve a déli szélesség 30. foka körül lép fel.  A meleg tengertartomány tehát nem szimmetrikus az Egyenlítőre, ami nem is csoda, hiszen jelenleg az északi féltekén még a nyári félévben vagyunk, erre a félgömbre lényegesen több hőenergia jutott az elmúlt hónapokban.


forrás: http://www.ssec.wisc.edu/

Szintén szembetűnő lehet a Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén az Egyenlítő felé kanyarodó hideg Humboldt-áramlat, vagy a kelet-afrikai partoknál húzódó, szintén hideg Benguela-áramlat, amelyek hideg víznyelvként hatolnak a melegebb víztömegbe. Hasonlóan jól kirajzolódik Észak-Amerikánál a dél felé haladó Kaliforniai-áramlat (hideg).

A világóceán legforróbb pontja a Perzsa-öböl, illetve a Vörös-tenger, ahol a vízhőmérséklet 30-32 Celsius-fok körül alakul. Szintén magas hőmérsékletek jellemzőek a Karib-tenger térségében, ahol jelenleg a Leslie hurrikán örvénylik - ettől nyugatabbra, az Atlanti óceán közepén pedig a Michael hurrikán halad észak felé. A magas (26 foknál melegebb) felszíni vízhőmérséklet az egyik alapfeltétele a trópusi ciklonok képződésének.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat