2018. szeptember 21., Máté

Hőhullám – az idén már a negyedik


ICI Interaktív Zrt. - 2012. augusztus 2., csütörtök, 13:48

Napról napra egyre magasabbra kúszik délután a hőmérő higanyszála, beköszönt az idei negyedik hőhullám. A hétvége időjárása kedvez a nyaralóknak.

 

Májusban, júniusban és júliusban is átéltünk már néhány forró napot, három hőhullámot tudhatunk a hátuk mögött eddig 2012-ben. Az ország nagyobbik részén már pénteken is 30 fok feletti délutáni csúcshőmérsékleteket mérhetünk, a hétvégén már szinte mindenütt 30, 35 fok közötti csúcsértékek lesznek jellemzőek. A nyugati határszélen lehet ez alatt 1-2 fokkal a maximumhőmérséklet, de ez inkább csak „elviselhetőbbé” teszi a nagy meleget.

A fülledt idő szerencsére nem tér vissza, főleg az északi tájakon alakulhat ki elszórtan frissítő zápor, zivatar. Igazi strandidő ígérkezik tehát, így sokan töltik majd szabad idejüket vízparton, tavak, strandok közelében. Az UV-sugárzás a déli órákban erős lesz, ezért ajánlott magas faktorszámú fényvédő szereket használni: akár már 15-20 perc alatt komolyabban le lehet égni, a bőrtípusnak megfelelő napolaj mellett pedig viseljünk világos színű, természetes anyagból készült, jól szellőző ruhadarabokat is. A műszálas ruha alatt befülled a bőr, nem tud lélegezni, ez pedig több kellemetlenséget okozhat.

Fotó: Kovács Henrik

A nagy melegben fokozódik az izzadás, az elvesztett folyadékmennyiséget mindenképpen pótolni kell: testtömegtől és fizikai aktivitástól függően akár napi 3-4 liter szénsavmentes ásványvíz, hűtött gyümölcstea, limonádé javasolt. Az ásványi sók pótlásáról is gondoskodjunk, emellett kerüljük a gyomrot megterhelő túl zsíros, fűszeres ételeket. A kánikulában a legtöbben a friss salátákat, gyümölcsöt, zöldséget kívánják, a hús helyett pedig inkább a halat részesítsük előnyben!

A hőhullám a jövő hét elejéig biztosan eltart, a jelenlegi számítások szerint hétfőn fog tetőzni. Addig az éjszakák is egyre enyhébbnek ígérkeznek, nem hoznak tehát felfrissülést. Pihenjünk sokat a meleg órák idején, és kerüljük a túlzott fizikai igénybevételeket is!

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat