2018. szeptember 20., Friderika

Hóhelyzet a sípályákon


ICI Interaktív Zrt. - 2013. február 7., csütörtök, 12:45

Januárban hazánkban átlagosan 30 mm csapadék hullik, ettől idén jelentősen eltértek a mért adatok. A megszokottnál csapadékosabb volt az idei január, és ez meglátszott a sípályákon is.

Az autósok talán nem mindig repestek az örömtől, főleg amikor kora hajnalra hullott le több centi hó, és a reggeli munkába indulás előtt lapátolhatták a havat, de valószínűleg a gyalogosok sem örültek a szokatlanul nagy mennyiségű csapadéknak. Azonban a síelni vágyók számára szép havas pályákat hozott az idei esztendő. A remek hóviszonyoknak köszönhetően Eplényben és Visegrádon ingyenes szánkópályákat is kialakítottak a sípályák közelében.

Január végén a 14 hivatalos hazai sípálya közül 10 nyitva volt, és a havazásoknak köszönhetően várta a látogatókat. Február első pár napjának időjárása azonban nem kedvezett a pályák minőségének, aminek egyik oka az egyes pályákra hullott eső, másik pedig a fagypont feletti nappali órák okozta olvadás volt. Az utóbbi két nap időjárása több helyen friss hóval borította be a pályákat. Ennek ellenére jelenleg mindössze 6 pálya üzemel, a többi vagy technikai okok miatt van zárva, vagy további havazásra vár, mint a dobogókői és szilvásváradi, ahol szerdán mindössze 5, illetve 3 cm hó hullott.

 

Nagyvillám pálya (február 5.)

forrás: http://visegradsipalya.hu

Jelenleg a mátraszentistváni pályán van a legtöbb hó, itt 55-140 cm-t mértek, ebből 10 cm az elmúlt 24 órában hullott. Kékestetőn 40-80 cm vastagságú a hóréteg, Sátoraljaújhelyen viszont még mindig csak műhavon hódolhatnak szenvedélyüknek a síelni vágyók. Eplényben 15 cm, Bánkúton 20 cm friss hó hullott, így mindkét pályát több mint 50 cm hó fedi már. Visegrádon tegnap 10 cm hó hullott a pályát fedő firn hóra. A kép február 5-én készült a pályáról, még a havazás előtt, amin jól látható, hogy a hegy magasabb részein már nem volt összefüggő hótakaró. Rossz hír azonban, hogy az áramellátás megszakadt, ezért a pálya nem tudott kinyitni.

A hétvégén további utánpótlás érkezhet, a légkör rétegződése arra enged következtetni, hogy ha csapadék hullik, az hó formájában éri majd el a felszínt, de ennek mennyisége térben és időben egyaránt elég bizonytalan még.

 

Ismét van kép a Nagyvillám pályáról. (február 7. délután)

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat