2018. szeptember 18., Diána

Hogyan reagál szervezetünk a hidegre?


ICI Interaktív Zrt. - 2011. október 14., péntek, 10:37

Az őszi-téli időszakban évről évre felüti fejét az influenza. De vajon mi ennek az oka? Miért leszünk libabőrösek, vagy miért kell gyakrabban mosdóba járnunk, ha hideg az idő?

Talán meglepő lehet, de a hideg idő önmagában nem okoz megfázást vagy influenzát, azonban mindenképpen elősegíti azok kialakulását. A hidegebb időben ugyanis megnövekszik a vírusok koncentrációja a levegőben, aminek igen egyszerű a magyarázata. Nyáron lényegesen több időt töltünk a szabadban, mint az őszi-téli évszakban, és a nyílászárók gyakori, hosszas nyitva tartásával csökkentjük a vírusok számát az adott légtérben. A hideg évszakban ezzel szemben inkább otthon maradunk a fűtött szobában, minimálisra csökkentjük a szellőztetést, ezzel pedig elősegítjük a vírusok feldúsulását, amiket így nagyobb eséllyel lélegzünk be. Mindez a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön fokozottan érvényesül.

Az influenza szezon általában már októberben elkezdődik, és jellemzően január-februárban regisztrálják a legtöbb megbetegedést. A vírusok, baktériumok elszaporodásához, terjedéséhez a fent említetteken kívül a nyirkos, párás, ködös idő is nagyban hozzájárul, ami szintén az őszi-téli időszak jellegzetes velejárója.

Az alábbiakban az emberi szervezet hidegre adott reakcióiból szemezgetünk, és adunk magyarázatot a folyamatokra:

Az emberi test hőszabályozásában a legfontosabb szerepe az izom-összehúzódásoknak van. Amikor libabőrösök leszünk, az azért van, mert a szőrtüszőkhöz kapcsolódó apró izmok összehúzódnak, ettől a szőrszálak felemelkednek, és egy szigetelő réteget hoznak létre testünk körül.

A didergés annak a következménye, hogy izmaink az agy hőszabályozó központjától, a hipotalamusztól kapott üzenet hatására akaratunkon kívül mozgásba lendülnek, hogy hőt termeljenek. Noha ez a folyamat hatékonyabb az aktív testmozgásnál, mert a hőtermelés közben mozdulatlanok vagyunk, mégis meglehetősen sok energiát emészt fel, ami kimerültséghez vezethet.

Talán nem ismeretlen, hogy hideg időben gyakrabban kell meglátogatnunk a mosdót. Ez amiatt van, hogy szervezetünk a kapilláris erek összehúzásával (vasokonstrikció, érszűkítés) szabályozza a véráramlást, és a létfontosságú szervek felé koncentrálja a vért azok melegen tartása végett. A vesék körül felgyülemlett folyadék vezet a gyakoribb vizelési ingerhez. Ugyanez a folyamat eredményezi azt is, hogy hidegben gyakran sápadt az arcunk, hiszen a bőrtől a test belsőbb, melegebb magja felé irányítja szervezetünk a véráramlást, hogy minél kisebb legyen a hőleadás.

A tartósan hideg időben az erek beszűkülése miatt a vérnyomás is jellemzően magasabb. A szív emiatt nehezebben pumpálja a vért, ami növeli a keringési rendellenességek, a szívroham kockázatát. Felmérések szerint télen másfélszer több szívinfarktus fordul elő, mint nyáron, mindkét nem és minden korcsoport tekintetében.

Télen hajlamosak vagyunk elhanyagolni a testmozgást és emellett laktató, kalóriadús ételeket enni és gyakrabban nassolni. Ha azonban nem fizikai munkát végzünk, illetve csak kevés időt töltünk a szabadban, pl. egy fűtött irodában ülve töltjük napjaink nagy részét, akkor szervezetünk energiaigénye csak alig emelkedik meg. Ezért ilyenkor is célszerű odafigyelni a táplálkozásra, és lehetőség szerint minél több vitaminforrást venni magunkhoz. Ellenkező esetben könnyen felmásznak a plusz kilók, a súlytöbblettel pedig az egészségügyi kockázatok is megjelenhetnek.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat