2018. augusztus 17., Jácint

Hófúvások a Dunántúlon, erős fagyok hétvégén


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 25., péntek, 12:32

A megerősödött szél a Dunántúlon többfelé okozott hófúvást, de a szél estétől lassan már csendesülni kezd. Hétvégén Európában többfelé várható -15 fok alatti fagy, de lesz, ahol -20 fok alá hűl a levegő.

Csütörtök este egyre többfelé feltámadt az északi szél, és péntekre virradóan a Dunántúlon és északkeleten már viharos széllökések is előfordultak. A lehullott havat a szél a nyugati országrészben többfelé hordta. Szentgotthárd környékén is komolyabb hófúvás alakult ki a délelőtt folyamán, ami elhomályosította az ICI Interaktív Meteorológia ott kihelyezett meteorológiai állomásának webkameráját.

Hófúvás Szentgotthárdon péntek délelőtt

 

Estig a Dunántúlon és északkeleten, keleten még több helyen viharossá fokozódik időnként a szél, estétől azonban fokozatosan csitulni kezd a légmozgás. Szombaton jellemzően már mérsékelt lesz a légáramlás, bár keleten, északkeleten a nap első felében élénk lökések még kísérhetik az északias szelet. A hófúvások megszűnnek.

 

Fagyos levegő tölti ki a kontinens keleti felét

A hétvégén erős fagyokra számíthatunk. Szombatra virradóan szakadozik a felhőzet, így a kevésbé felhős és ráadásul vastag hóval borított északi, nyugati tájakon gyakran -10, -13 fokig hűl a levegő. Vasárnap hajnalban várhatóan még kevesebb felhő lesz az égen, így akkor ezeken a területeken -15 fokig is hűlhet a levegő.

A sarkvidék felől beszivárgott hideg légtömeg hatására a hétvégén a kontinens keleti és középső tájain egyébként várhatóan sokfelé csökken -15 fok alá a hőmérséklet. A Kárpát-medence északi és keleti részein (Szlovákia, Székelyföld) -20 fok körüli minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak, de hasonló értékek Ausztria, Csehország és Svájc területén is ígérkeznek, elsősorban a hegyvidéki, vastag hóval borított tájakon - helyenként -25 fok alatti fagy sem kizárt. Vasárnap egyébként nyugat felől egy ciklon már enyhébb légtömegeket szállít, így nyugati szomszédainknál ekkor már némileg enyhül az éjszakai lehűlés.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat