2020. január 21., Ágnes

Jeges ár és belvízveszély a Tiszán

Az év eleji tartósan extrém hideg időnek egy február 2-án
átvonuló kettősfront vetett véget, amely mögött rendkívül enyhe légtömegek
érkeztek a Kárpát-medence térségébe. A váratlan és nagyfokú melegedés hatására a
hetek alatt felhalmozódott hó, illetve az addig folyamatosan vastagodó jég hirtelen
olvadásnak indult. A Tisza és mellékfolyóinak vízszintje több méterrel
megemelkedett.

Hidegbetörés érkezik pénteken!

Az időjárásunkat már a múlt év
utolsó hetétől egészen január 2-áig (hétfőig) egy jelentős lehűlés határozta
meg, még hétfő hajnalban is -8 fok körül alakultak minimumhőmérsékletek. Kedden
aztán egy hidegfront, szerdán pedig egy kettősfront vonult át hazánk felett,
amelyeket csütörtökön várhatóan egy újabb hidegfront követ majd. A gyakori
fronttevékenység nagy megterhelést rótt, és róhat a frontérzékenyekre,

Luca-napi ruca-jóslat és más néphagyományok

Lassan itt a karácsony, s ahogy novemberben, úgy december hónapban is akad olyan jeles nap, amelynek időjárásából a népi megfigyelések szerint következtetni lehet az ünnep „színére". Ez pedig nem más, mint december 13-a, azaz Luca neve napja.
A legenda szerint egy gazdag szicíliai csalás tagjaként nőtt fel, de fiatalon áttért a keresztény hitre, és hogy tisztaságát megőrizze mártírhalált halt. A magyar néphit kétféle Lucát tartott számon: volt egy jóságost és egy boszorkányos is.

Karácsonyi jóslatok

A
november, vagyis az őszutó hónap sokak számára már a karácsonyra való
készüléssel telik, de még annál is több embert foglalkoztat, hogy vajon esni
fog-e ünnep idején? Az embereket már régen is foglalkoztatta a téli időjárás
(elsősorban a mezőgazdasági munkák miatt), így novemberben is több népi
hiedelem, megfigyelés kapcsolódik a karácsonyhoz.

Havazással köszönt be a tavasz?!

Március 1-jén, vasárnap vette kezdetét – meteorológiai értelemben – a tavasz, amelynek első hete azonban nem biztos, hogy meghozza a várva-várt felmelegedést, napsütést és virágzást. Sőt! A címben feltett kérdésre – a jelenlegi előrejelzés alapján –  az ország déli és keleti megyéire vonatkozóan most IGEN a válasz! Vagyis azokon a tájakon csütörtök estétől péntek hajnalig az eső többfelé havas esőbe, havazásba válthat át!

Hófúvás is volt a Dunántúlon!

A Bakonyban és a Balaton környékén hétfő reggelig hófúvások lesznek jellemzőek, akinek nem muszáj, ne keljen útra!
Vasárnap estére a Dunántúlon sokfelé esett 10-15 cm hó, de a Bakonyban többfelé mértek 20-25 centiméteres hóvastagságot is! Éjszaka egyre több helyen megszűnik a csapadék, hétfő hajnalban inkább már csak a középső országrészben és délen lehet gyenge havazás, hószállingózás.

Hófúvás tombol az országban

Hétfőn délre mindenhol megszűnt a másodfokú riasztás a hófúvásra, ez azonban nem jelenti azt, hogy biztonságos a közlekedés. A Dunántúlon és délen sokfelé még érvényben van az első fokú figyelmeztetés, a szél további hótorlaszokat emelhet az utakon!
Ilyen hófalakat épített a szél Zala megyében:

(Fotó: Varga György, MTI)

Elázik a Télapó

2014-ben szombatra esik a Mikulás nap, így a gyerekek otthon várhatják a fényes cipővel a Télapó érkezését. Az időjárás azonban nem lesz kegyes sem a Mikuláshoz, sem a havazást váró gyerekekhez: kettősfront miatt az egész hétvégén az eső fog esni - ahol pedig nem, ott akár még napsütés is lehet +8 fokos délutáni hőmérséklet mellett.
Nem éppen téli idő...

A hegy, amelyet elnyelt a hó (képgaléria)

Amíg hazánkban híre-hamva sincs sehol a hónak, addig az Alpok délkeleti lejtőin, Északkelet-Olaszországban és Szlovéniában szinte mindent elnyelt a hó. A szlovéniai Kanin-hegyen (mt. Kanin) lévő sífelvonók például alig látszanak ki a hóból, pedig az őket tartó oszlopok jó pár méter magasak. Nem csoda: a hegyen február közepén 650-800 centiméteres a hóvastagság. Végül a legmegdöbbentőbb adat: a hegyen ezen a télen eddig összesen mintegy 12-13 méter (!) hó esett – és még közel sincs vége a télnek... Következzen néhány, 2014.

Akkor most tél van vagy tavasz?

Szerdán a felettünk veszteglő frontrendszer szinte "kettészelte" hazánkat mind a hőmérsékleteket, mind az időjárás jellegét tekintve. Amíg hajnalban a legtöbb helyen nem csökkent 4, 6 fok alá a hőmérséklet, addig a Sopron közelében fekvő Ágfalván több centiméternyi friss hóval borított tájra ébredhettek az ott élők, és a havazás még délelőtt is tartott pár órán keresztül.

Tartalom átvétel