2020. február 23.,

Hivatalosan is véget ért az Atlanti-óceánon a hurrikánzezon


ICI Interaktív Zrt. - 2010. november 30., kedd, 12:00

Már hetek óta nem alakult ki trópusi ciklon az Atlanti-óceán térségében, és november 30-án hivatalosan is véget ért a térségben az idei hurrikánszezon.

Az Atlanti-óceáni hurrikánszezon hivatalosan június 1. és november 30. közötti időszakra tehető. Az idei évben nagyon sok trópusi ciklont figyeltek meg a térségben, így mondhatni igazán aktív hurrikánszezont tudhatnak maguk mögött a térség lakói.

Hatin és Mexikóban is komoly pusztításokat okoztak a hurrikánok az idén, az Egyesült Államok térsége azonban komoly károk nélkül megúszta az idei szezont. Ez zsinórban az ötödik év volt, amikor az USA partjait elkerülték a komolyabb viharok. Az előrejelzők reménykednek benne, hogy a 2011-es év is az ideihez hasonlóan alakul majd, és ezzel egy új rekord születik

Az utolsó, az Egysült Államokban nagy pusztítást okozó hurrikán, 2005-ben, a Saffir-Simpson skála szerinti 3-as erősségű Wilma volt.

Dennis Feltgen, a Miami székhelyű Nemzeti Hurrikánelőrejelző Központ munkatársának elmondása szerint, ha az Egyesült Államok partjait 2011-ben is elkerülik a nagyobb hurrikánok, az már az egymást követő hatodik olyan év lenne, amikor a hurrikánszezon komoly pusztítás nélkül telik el, és ezzel új rekord születne.

Az idén összességében 19 vihar alakult ki az Atlanti-óceán térségében és ebből 12 erősödött hurrikánná. Az Egyesült Államokban Texasban volt az idén a legnagyobb kár okozás, ahol a Hermine nevet viselő vihar hét halálos áldozatot követelt, az Alex hurrikán pedig 300 lakóházat rombolt le, körülbelül 42 millió dolláros kárt okozva ezzel. A Mexikói-öbölben szivárgó olajkúton a Bonnie vihar miatt kellett felfüggeszteni a munkálatokat, és az Earl hurrikán Észak-Karolinában okozott áradásokat. Ezektől eltekintve azonban nyugodt volt az idei szezon, A Nemzeti Hurrikánelőrejelző Központ igazgatója, Jack Hayes úgy fogalmazott, hogy az idei szezon "szelíd óriás" volt.

Az Igor hurrikán

Sajnos ugyanezt a térség többi országa nem mondhatja el. A Tomas hurrikán St Lucián 14, Haitin pedig 8 halálos áldozatot követelt. Az Alex hurrikán Mexikóban áradásokat és 12 ember halálát okozta. Az Igor hurrikán, amely egyike volt az idei szezon legerősebb hurrikánjainak, a Bermuda-szigetek nagy részét borította teljes sötétségbe, megrongálva az elektromos vezetékeket, de halálos áldozatokat szerencsére nem követelt.

Az idei szezon befejeződésével a meteorológusok és a katatók már mind-mind a jövő évi szezonra készülnek.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat