2019. május 22., Júlia, Rita

Hidegbetörés, hókáosz Európában


ICI Interaktív Zrt. - 2013. március 12., kedd, 13:04

Sarkvidéki levegő árasztja el Európát, átmenetileg zordra fordítva az időt. A kontinens nyugati felén heves hóviharok okoztak közlekedési káoszt, a hideg hozzánk szerda estétől érkezik.

A sarkvidék felől elkezdett bezúdulni a hideg levegő a kontinensre a hétvégén, és Európa nyugati és északi felén zord télire fordult az idő. A kontinens északi, nyugati felén már hétfőn általában nem érte el a fagypontot a hőmérséklet, és többfelé havazott is, gyakran 10 centimétert meghaladó hó hullott. Heves hóviharok alakultak ki Dél-Angliában és Franciaország északnyugati részén, az intenzív havazásban és a szél által épített méteres hótorlaszokban autósok százai akadtak el. Sokan az éjszakát is gépkocsijukban vészelték át. Több repülőjáratot is töröltek a térségben.

 

Nagy a hőmérsékleti kontraszt Európa északi és déli fele között (idojaras.hu).
A Kárpát-medencébe szerda estétől zúdul be a sarkvidéki levegő

Az erős havazás és a viharos szél Belgiumban is fennakadásokat okozott - összesen mintegy 1600 km hosszan kígyóztak az autók az utakon, de a vonatközlekedés is megbénult. Sokfelé hullott több 10 centi hó, amiből a szél magas hótorlaszokat emelt. Igazán zorddá vált az idő, hiszen kedd déltájt is általában csak -6, -3 fokot mutattak a hőmérők. A belga meteorológiai szolgálat szerint 1888 óta nem volt ilyen hideg március 12-én.

 

Frankfurt kedd déltájt (helifliegen.de)

 

Brüsszel szintén kedd déltájt (brussels.be)

Jelenleg is sokfelé havazik Bretange-tól Németországon át a Kelet-európai-síkságig, illetve a kontinens északi részén a fagyos időben. A sarkvidéki levegő szerda este kezd bezúdulni a Kárpát-medencébe viharos északnyugati szél kíséretében, közben pedig egy mediterrán ciklon szállít majd nedvességet, így kiadós csapadékra van kilátás csütörtökön és pénteken. Ez kezdetben még eső, majd egyre nagyobb területen hó formájában fog hullani. Rohamosan hűl majd a levegő: csütörtökön a Dunántúlon már csak fagypont körül alakul a napi maximum, míg keleten még elérheti a 10 fokot, pénteken és szombaton pedig már országszerte csupán fagypont közelében, gyakran az alatt alakul a csúcshőmérséklet. A hétvégén -10 fok körüli hajnali fagyok is lehetnek.

A poláris légtömeg egyébként egészen Észak-Afrikáig lenyúlik majd, így a mediterrán térség is erős lehűlés elé néz a következő napokban.

 

Az előrejelzési térképek szerint a poláris levegő egészen Észak-Afrikáig nyomul, mögötte viszont nyugatról már ismét teret kapnak az afrikai légtömegek (GFS modell, wetterzentrale.de)

 

A hidegbetörés azonban csak átmeneti, ahogy a sarki levegő kelet felé helyeződik, mögötte már ismét teret kapnak nyugat felő a meleg, afrikai légtömegeket. Ennek hatására a Kárpát-medencében vasárnaptól már erőteljes enyhülés kezdődik, és a jövő hét elején ismét visszatérhetnek a 10 fok feletti, tavaszias hőmérsékletek.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat