2020. január 26., Vanda

Hidegbetörés érkezik pénteken!


ICI Interaktív Zrt. - 2017. január 4., szerda, 16:16

Az elmúlt egy hétről sem mondhatnánk, hogy túlságosan melegünk lett volna, ám a tél most igazán zordabbik arcával fordul felénk. Szerda éjjel hidegfront vonul át hazánk felett, amely mögött sarkvidéki eredetű, és sokkal hidegebb légtömeg érkezik. Pénteken már napközben is több fokkal fagypont alatt alakul majd a hőmérséklet, vasárnapra virradóra néhol akár -15 fok alá is hűlhet a levegő! A drasztikus változás és a rendkívül hideg idő a szervezet számára is nagy megterhelést jelent, cikkünkből azt is megtudhatja, hogyan készülhet fel rá.

Az időjárásunkat már a múlt év utolsó hetétől egészen január 2-áig (hétfőig) egy jelentős lehűlés határozta meg, még hétfő hajnalban is -8 fok körül alakultak minimumhőmérsékletek. Kedden aztán egy hidegfront, szerdán pedig egy kettősfront vonult át hazánk felett, amelyeket csütörtökön várhatóan egy újabb hidegfront követ majd. A gyakori fronttevékenység nagy megterhelést rótt, és róhat a frontérzékenyekre, gyakoribbá válik a vérnyomás-ingadozás, keringési zavarok léphetnek fel, felerősödnek a különböző eredetű fejfájásos és ízületi panaszok is.

Az időjárás előrejelzett alakulása december 28. - január 3. között 

Azonban aszerda éjjel érkező hidegfronttal olyan markáns időjárás változásban lesz részünk, amely már nem csak az arra érzékenyek szervezetét viselheti majd meg. Az átvonuló hidegfrontnak köszönhetően napközben változóan felhős idő várható, számottevő csapadékot nem okoz, csak szórványosan alakulhat ki futó hózápor, esetleg kisebb havazás. Este aztán a hidegfront mögött észak felől felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé kiderül az ég, a levegő pedig drasztikusan le fog hűlni. A front mögött ugyanis jelentősen hidegebb, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét, így már az esti órákban akár -7 fok köré csökkenhet a hőmérséklet helyenként!

A GFS modell úgynevezett ensemble (együttes), 2017. január 4. 00 UTC-s futtatásának eredménye Budapestre: a felső görbeseregen jól látszik a csütörtökön (január 5.) átvonuló hidegfrontot követő pénteki hidegbetörés (piros ellipszis) (Forrás: wetterzentrale.de)

Egyik napról a másikra akár 5, 7 fokot is zuhanhat a hőmérséklet, nappali maximumok országszerte több fokkal fagypont alatt maradnak. Míg csütörtökön -4, 1 fok között alakulhatnak a csúcsértékek, addig pénteken -9, -4 fok, szombaton pedig már csak -11, -6 fok közöttiekre lehet számítani. Hajnalonként a minimumhőmérsékletek egyre többfelé alakulnak majd -10 fok alatt, vasárnapra virradóra helyenként akár -15 fok alá is hűlhet a levegő!

Január 4-10. között a várható időjárás

Ráadásul az eddig is erős szél a front mögött északias fordul, pénteken a Dunántúlon viharossá is fokozódik, amely még tovább ronthatja az amúgy is alacsony hőérzetet és várhatóan csak vasárnap estére csillapodik valamelyest. A nagymértékű lehűlés, és az erős, néhol viharos szél extrém módon terheli a szervezetet, még akkor is, ha valaki az időjárás változásaira nem kifejezetten érzékeny. Csütörtök estétől megnövekszik a görcshajlam, többen görcsös eredetű fejfájást, illetve izom- és hasi görcsöket tapasztalhatnak. Az érintettek számára ajánlott növelni a napi magnézium-bevitelt, amit tudatos táplálkozással könnyen megvalósítható. Az étkezések során részesítsük előnyben a magas magnézium tartalommal rendelkező ételeket, fogyasszunk több olajos magvat (például diót, mogyorót, kesudiót), halat, sötét levelű zöldségfélét (spenótot, brokkoli), valamint teljes kiőrlésű pékárut, de a tojással készült fogások is jó választásnak bizonyulhatnak.

A hidegfrontot követő hirtelen változás a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára is rendkívüli megterhelést jelent, nő az infarktusveszély kockázata! Fontos, hogy aki ilyesfajta panaszokkal küzd, kerülje a felesleges terheléseket, pihenjen sokat, illetve ajánlott áttérni a könnyebb étkezésre. Ezen kívül az erős szél is jelentősen igénybe veszi a szervezetet: többeknél tartóssá válhat a fejfájás, mások ingerlékenyebbek, ingerültebbek lehetnek a megszokottnál. Esténként sokan alvászavarral is küzdhetnek. A fej görcsei ellen érdemes borsmenta- vagy citromfű teát inni, utóbbi ráadásul a feszült pillanatokat is segíthet átvészelni. A könnyebb elalvás érdekében pedig a párnára csepegtetett levendula illóolajat érdemes kipróbálni. További humánmeteorológiai információkról és tanácsokról a Meteo Klinika weboldalán olvashatnak.

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét elején kettős fronthatásra számíthatunk, amelynek köszönhetően várhatóan enyhül majd az idő, helyenként akár ismét 0 fok fölött mérhetjük a maximumhőmérsékletet. Újra változékony időjárásra készülhetünk: változóan felhős égre és futó hózáporokra van kilátás.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat