2018. szeptember 22., Móric

Hideg reggelekre készüljünk!


ICI Interaktív Zrt. - 2013. szeptember 20., péntek, 16:28

A kedden elvonult hidegfront mögött igen csípős hajnalokra számíthatunk, a mélyebb völgyekben 5 fok köré hűlhet a levegő.

Kedden erős, többfelé viharos lökésekkel kísért széllel egy hidegfront vonult át a Kárpát-medence felett, a következő napokban azonban már anticiklon alakítja az időjárást.

Az esti óráktól jelentősen mérséklődik a szél, a hegyvidékek mélyebb, szélvédett völgyeiben le is gyengül, így a nyugalomba jutott levegő igencsak le tud hűlni hajnalra. A várható alacsony hőmérsékletek másik oka, hogy a front mögött ideérkezett légtömeg alacsony harmatponttal rendelkezik, azaz nagyon száraz, ezért nagy hőingások tudnak kialakulni egy-egy napon belül.

Már szerda reggel is 7, 13 fok közötti minimumértékekre számíthatunk országszerte, sőt, a már említett mélyebb völgyekben, elsősorban az Északi-középhegység területén 5 fok körüli legalacsonyabb hőmérsékletek is megjelenhetnek. Csütörtökön és pénteken is hasonlóan hűvös hajnalokra van kilátás, sőt, akkor mégjobban lehűlhet a levegő: akár 3, 4 fokot is mérhetnek az ott élők, illetve kisebb eséllyel a délnyugati völgyek lakói is. 

Az országos minimumrekordok ezekben a napokban ennél több fokkal alacsonyabbak, +0,8 és +1,1 fok között szóródnak, így ezek megdöntésére kicsi az esély. 

Napközben aztán a szikrázó napsütés hatására rohamosan melegszik majd a levegő, késő nyári időre számíthatunk, nagy napi hőingások jellemzik tehát az előttünk álló egy hetes időszakot.

Az időjárás szervezetre gyakorolt hatásáról a Meteo Klinika oldalán lehet olvasni. 

A fotót Kovács Henrik készítette az Északi-középhegységben, Tarnalelesz közelében
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat