2018. szeptember 21., Máté

Hideg lesz a legrövidebb éjszaka!


ICI Interaktív Zrt. - 2015. június 20., szombat, 18:48

Június 21-én, délután lesz a nyári napforduló, ekkor az északi féltekén csillagászatilag is megkezdődik a nyár, innentől kezdve pedig egyre rövidebb nappalokra és hosszabb éjszakákra számíthatunk. Az év legrövidebb éjszakáján azonban kifejezetten hideg idő várható!

Noha az északi féltekén a meteorológiai nyár már három hete, június 1. óta tart, a csillagászati nyár még csak most vette kezdetét. Ez ugyanis a nyári napfordulóval esik egybe, ami idén június 21-én, 16.38 perckor fog bekövetkezni. 2015-ben tehát ezekben a napokban lesz a leghosszabb a nappal hazánkban – 16 óra 02 perc –, majd a jövő hét közepétől kezdve fokozatosan rövidülnek a nappalok, miközben egyre tovább tart majd az éjszaka.

A nyári napforduló idején a déli órákban szinte merőlegesen érik a napsugarak hazánk térségét, valamint nagyon korán kel fel és későn nyugszik le a Nap. 

Általában a június 21-ről 22-re virradó éjszaka a legrövidebb: most már kevesebb mint 8 órán át tart; a sötétség időtartama pedig még ennyi sincs, hiszen naplemente és napfelkelte között is van egy ideig derengő fény. 

A nappal hossza az évnek ezen szakaszában tehát a 16 órát is meghaladja, így van ideje felmelegedni a levegőnek, ráadásul a sugaraknak csak igen vékony levegőrétegén kell áthaladniuk. Ha ilyen feltételek mellett kevés felhő van az égen, akkor az UV-sugárzás lehetséges maximuma a Kárpát-medencében 8-as felett, vagyis az extrém tartományban alakul. Ezért különösen veszélyes a déli órákban a tűző napon tartózkodni: akár 15 perc alatt is leéghet a bőrünk, és komoly károsodást is szenvedhet. Idén szerencsére felhősebb időre számíthaunk, ezért "csak" legfeljebb nagyon erős lehet az UV-sugárzás szintje – de még ez is komoly veszélyeket rejt magában!

Idén egy hidegfront mögött több fokkal hűvösebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe, így az év leghosszabb napján is az átlagosnál mintegy 4-8 fokkal hidegebb idre számíthatunk – ezen a hétvégén tehét nem lesznek tele a strandok.Az éjszakák ráadásul nagyon hidegek lesznek – a szélvédett, fagyzugos helyeken 21-22-én 10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet!

Az aktuális időjárás szervezetre gyakorolt hatásáról a Meteo Klinika oldalán többet is meg lehet tudni.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat