2018. szeptember 23., Tekla

Heves zivatarokkal vonult végig a hidegfront


ICI Interaktív Zrt. - 2012. október 3., szerda, 11:45

Kedden az országban sokfelé zivatarok alakultak ki, szinte nem is volt olyan tájegység, ahol ne csapott volna le egy-egy heves vihar.

Októberben nem példa nélküli, de szokatlan, hogy ilyen erős láncok alakuljanak ki térségünkben, ráadásul nem egy erős hidegfronthoz köthetően. Nyugat felől érkezett a front keddre virradóra, mely akkor éjszaka elszórtan okozott csapadékot. Ezt követően délelőtt sokfelé esett az eső, de a konvektív események a délutáni és az esti órákra erősödtek meg igazán.

Dél, délnyugat felől előbb a Dunántúl déli részét érte el egy intenzív és nagy kiterjedésű csapadéktömb, mely észak, északkelet felé haladt, és közben tovább erősödött. Egy instabilitási vonal mentén a középső országrészben is sorra pattantak ki zivatarcellák, melyeknek mozgása szintén északi volt. Az egyes zivatargócok vonulás közben aztán vonalba rendeződtek, zivatarláncot alkottak, és szinte az egész keleti országrészt végigszántották.

A tömbökből sokfelé hullott rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék: a főváros 18. kerületében kint lévő, az ICI Interaktív Zrt. által üzemeltetett csapadékmérő szerda reggelig 23,8 mm esőt mért, ebből csaknem 20 mm a délután kipattant másfél órás zivatarból származott. 

Bácsalmáson valóságos özönvíz pusztított: délután 4 órakor érte el a települést a zivatar, és 20 perc alatt 25 mm eső hullott a csapadéktömbből - ez kevéssel marad el az októberben szokásos átlagos havi csapadékmennyiségtől.

A Bakonyban, valamint Csongrád környékén is 20 mm körüli eső áztatta a földeket, nagy kár, hogy mindez nem a nyári időszakban érkezett -  a hírek milliárdos mezőgazdasági károkról szólnak az aszály miatt.

A következő napokban átmenetileg frontmentes időszak következik, szervezetünk ki tudja pihenni a rendkívül mozgalmas elmúlt időszakot.

A 18. kerületi webkameránk elkapott egy villámot az esti zivatarban

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat