2020. február 22.,

Heves zivatarok tarkítják a fülledt, trópusias időt


ICI Interaktív Zrt. - 2013. július 24., szerda, 13:00

A nagy meleg mellett ma már a fülledtség is elviselhetetlenné teszi az időt, a páradús levegőben sorra pattannak ki hőzivatarok.

Este 8 körül a Dunántúlon is "megtört a jég": ott napközben nem alakultak ki záporok, zivatarok, ekkor azonban már országossá vált a cellák keletkezése, és Ausztriából is léptek be zivatarok Magyarországra. A Balaton körül is viharok tomboltak, Fonyódon és Badacsonytomajon is felhőszakadással kísért zivatar vonult át.

Naplemente Fonyódnál

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásának kameraképe

A koraesti órákban szinte az egész Tiszántúlon egy zivatarrendszer haladt végig. Többek között Békéscsabán is heves jégesőt okozott, fehér lett az aszfalt a pár perces jégveréstől, Törökszentmiklóson pedig a 35 fokról 20 perc alatt 10 fokot zuhant a hőmérséklet.

Békéscsabán mintha hó esett volna, vastagon beborította az aszfaltot a jég

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásának kamerafilmje

A reggeli órákban kialakult egy-egy nagyobb zivatarcella az ország középső részén, de ezek nem hoztak felfrissülést. Sőt, elvonulásuk után kisütött a nap, tovább fokozódott a fülledtség, és a 32, 35 fok mellett a páradús levegőben szinte a trópusokon érezhettük magunkat délután.

Az ICI Ineraktív Meteorológia országos állomáshálózata által mért hőmérsékleteket mutatja a hőtérkép - Még a szombat délután is a kánikula jegyében telt, többfelé mértünk 35 fokot

A nap második fele sem múlt el heves események nélkül, főként a keleti országrészben tomboltak heves viharok.

Szinte a semmiből érkezett délelőtt Tarnaleleszre a zivatar, amit felhőszakadás, és sajnos jégeső is kísért. A vihar nem tartott sokáig, tovább vonult kelet felé, de nagyon intenzív volt: 5 perc alatt 5 mm eső esett, ez nagyon erős intenzitásnak számít.

Az ICI Interaktív Zrt. állomásának kamerája a Heves megyei Tarnaleleszen örökítette meg a felhőszakadást és a jégesőt

Nagyacsádon gyönyörű volt a napfelkelte, de a magasra tornyosuló felhők labilis légrétegződést jeleztek: már reggel fél 6-kor megindult a konvekció az ország egyes részein.

Napfelkelte Nagyacsádon

(az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásának kameraképe)

 

A jövő hétre nagyot változik az időjárás: a hét első napjaiban mintegy 10 fokkal hűvösebb, nyugaton néhol kifejezetten kellemetlen, erősen szeles napokra készülhetünk, keleten viszont kevésbé lesz markáns a változás.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat