2019. augusztus 21., Sámuel

Heves zivatarok itthon és Európában


ICI Interaktív Zrt. - 2013. április 12., péntek, 14:55

Heves zivatarok alakultak ki kora délután Franciaország középső részén, és Hollandiában. A műholdképen jól látható, hogy Franciaország felett kora délután megjelent a konvektív felhőzet, és a villámlokalizációs rendszer detektálta a kialakult villámokat itt is és Hollandiában is.

Franciaország középső területei felett a délelőtti órákban kialakultak a konvektív felhők, majd késő délelőtt, kora délután kialakultak az első zivatarfelhők. Az alábbi térképen megjelenő színes pöttyök a villámok helyét mutatják.

Kép: Villámok helye Európában

Kép: blitzortung.org

A délutáni órákban várhatóan Magyarországon is kialakulnak majd zivatarok, mert a délutáni órákban megérkezik annak a ciklonnak a hidegfrontja, ami jelenleg térségünk időjárását alakítja. Az érkező hidegfront várhatóan jelentősen növeli a konvektív hajlamot.

Kép: Műholdkép Franciaország fölött

Kép: sat24.com

Kora délután az ország jelentős részén már 18, 20 fok között mértek a hőmérők, a magas felszínközeli hőmérsékletek növelik a konvektív hajlamot, várhatóan nemsokára már itt is megjelennek az első zivatarok.

Néhány órával ezelőtt, 16 óra körül Magyarországon is kialakult egy zivatar Kőszeg környékén.

A kőszegi zivatar után egészen 20 óráig nem alakult ki Magyarországon újabb zivatar, de északkeleten többfelé esett az eső, máshol pedig szórványosan jelentkezett eső, zápor. Tőlünk délre található egy nagyobb zivatargóc, aminek a felhőzete fehér foltokkal jelenik meg a műholdképen.

Kép: Műholdkép

Műholdkép: sat24.com

A Délvidéken kívül Szlovéniában, Észak-Franciaországban és Északkelet-Németországban is detektáltak villámokat, és várhatóan lassan Magyarország határain belül is megjelennek.

blitzortung.org
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat