2019. május 22., Júlia, Rita

Heves tornádókitöréssel indult a tavasz az USA-ban


ICI Interaktív Zrt. - 2012. március 3., szombat, 12:36

Pénteken egy markáns hidegfront szelte át az Egyesült Államok középső tájait, amit heves zivatarok kísértek. Közel 100 tornádót jelentettek.

Pénteken az Egyesült Államok középső felén heves zivatarok tomboltak. A Mississippi völgyében, illetve attól némileg keletre több szupercella is kialakult, ahogy a bezúduló sarkvidéki légtömeg keveredett az ott elhelyezkedő meleg, nedves levegővel.

Százával érkeztek a lakossági bejelentések az orkán erejű (120 km/h feletti) széllökésekről és a nagyméretű jégesőkről (5 cm-t meghaladó átmérő), emellett közel 100 tornádót is jelentettek. A bejelentések száma folyamatosan növekszik, az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat megerősítésére egyelőre várni kell.

 


(youtube.com)

A pénteki viharokat okozó ciklon szombaton is meghatározza a nyugati államok időjárását, és az USA délnyugati felén ma is heves zivatarokra, esetleges újabb tornádókra figyelmeztetnek. Sőt, ezeken a területen még vasárnap is fennáll a veszélyes időjárási helyzet, hiszen a ciklon hidegfrontja csak a vasárnap délutáni órákban távozik majd az Atlanti-óceán felé.

Az idei évben egyébként az átlagosnál mozgalmasabb tornádószezonra számítanak az amerikai szakemberek. 2011-ben is meglehetősen aktív idény alakult ki, hiszen az átlagos 1300 tornádóval szemben több mint 1700-at regisztráltak - ez pedig csak kevéssel maradt el a 2004-es rekordtól, amikor 1817 pusztító forgószél csapott le.

A 2012-es várakozások annak fényében talán nem is meglepőek, hogy az első tornádót már január 9-én feljegyezték, majd a hónap folyamán további tornádók is pusztítottak. Noha nem példa nélküliek a tornádók az év első hónapjában, azért nem jellemzőek. Idén már 196 tornádóról érkezett jelentés az USA-ban, amelyekből legalább 125-öt már megerősített a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat