2020. február 24., Szökőnap

Hétfőn indult a hőhullám - extrém terhelés!


ICI Interaktív Zrt. - 2013. június 16., vasárnap, 10:37

Megterhelő időszak kezdődött hétfőn, hőhullám köszöntött be. Az ilyen humánmeteorológiai helyzetben sokak szervezete extrém terhelést kap, amire tudatosan készülni kell.

Az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriadót rendelt el, amely hétfőn déltől péntek éjfélig van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a következő napokban a napi középhőmérsékletek meghaladják a 25, helyenként a 27 fokot is. Már az éjszakák sem nyújtanak felfrissülést, különösen igaz ez a nagyvárosi környezetben. A napok múlásával szervezetünket egyre jobban kimeríti a tartós hőség, szinte mindenki tapasztalhat panaszokat.

A tudatos táplálkozással sokat tehetünk életminőségünk javítása érdekében. Az extrém hőségben kerüljük el a nehéz, zsíros ételeket és inkább könnyű fogásokat együnk kisebb adagokban, a megszokottnál akár több alkalommal.

Kerüljük továbbá a túlzott koffein és alkoholos italok fogyasztását. Sok vizet és ásványi anyagot veszít a szervezet, ezt a legjobb ásványvízzel pótolni. Az ajánlott mennyiség testtömegtől függően 3-5 litert jelenthet naponta.

Szenteljünk kiemelt figyelmet idősebb hozzátartozóinknak és a krónikus betegeknek is, számukra a tudatosság ebben az időszakban kiemelten fontos. Lehetőség szerint érdemes kizárólag kímélő programokat tervezni és légkondicionált helyiségekben maradni.

Az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásairól részletesen itt olvashat.

A nehéz ételek helyett könnyű, frissítő fogásokkal tarkítsuk a táplálkozásokat!

 

Fokozódik a pollenhelyzet is. Főként a csalánfélék és pázsitfűfélék virágpora emelkedik és a következő napok száraz , meleg időjárása miatt fokozódó allergiás tünetek jelentkeznek. Érdemes gyakrabban takarítani a lakást, a ruhákat pedig hazaérkezéskor egyből cserélni.

Az UV sugárzás a déli órákban mindenütt nagyon erős, helyenként az extrém kategóriát is elérheti. Az UV védelem ellen naponta többször kenjük be magunkat a megfelelő faktorszámú napkrémekkel még árnyékos helyeken is. A tartós napon tartózkodás 11 és 15 óra között semmilyen bőrtípusú ember számára nem ajánlott, érzékeny bőrűeknek kifejezetten veszélyes is lehet.

Az utakon is érezteti hatását a hőség. Romlik a reakcióidő, vakítóan erős napsütés rontja a közlekedési feltételeket. Ugyan csapadék nem várható, de érdemes hosszabb menetidővel számolni és fokozott figyelemmel vezetni.

Vízparti programok során fokozottan ügyeljünk az extrém UV elleni védelemre

(Németh Ferenc felvétele)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat