2018. augusztus 17., Jácint

Havas körkép hazánkból és Európából


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 5., szerda, 16:29

Hazánk nagy részén több centiméter hó hullott kedden, és néhol szerdán is folytatódott a havazás. Magyarországon még csak néhány sípálya van nyitva, ám Európa-szerte sokfelé sportolásra is alkalmas a hóréteg.

Tegnap egy fölénk érkező ciklonnak köszönhetően először a Dunántúlon kezdett el esni az eső, havas eső, később a Dunától keletre is elkezdett hullani a hó.

A havazásnak leginkább a téli sportokat kedvelők örültek, míg a munkából hazafelé igyekvők ennél mérsékeltebb jó kedvvel szemlélték az eseményeket az autók szélvédőin keresztül.

Lássuk mi a helyzet a hazai sípályákon. A tegnapi nap folyamán a legtöbb hó az Északi-középhegységben hullott. A Mátrában Mátraszentistvánon 24 cm, Kékestetőn 22 cm és Mátraszentlászlón 15 cm-t mértek, a Bükkben 20 cm-nyi hó esett Bánkúton. A Nagy Hideg-hegyen, Dobogókőn, a Normafánál és Visegrádon 5-10 cm friss hó hullott.  A visegrádi Nagyvillám pályán láthatjuk is a különbséget. Egyelőre a legvastagabb hóval fedett pályáink zárva vannak, csak a Mecsekben a Misinatetőn (hóvastagság 10-15 cm) és Sátoraljaújhelyen (hóvastagság 10-15 cm) léphetnek pályára a téli sportok szerelmesei.

Forrás:visegradsipalya.hu

Európában jelenleg a Santisban (Svájc) a legvastagabb a hó 174 cm-rel, ezt követi az osztrák Sonnblick 165 cm-rel és még a német Zugspitze is dobogós 90 cm-rel.  Svájcban sok pályán hullott már jelentős mennyiségű hó (50-100 cm), de még itt is sok pálya zárva van. Ausztriában már több pályát megnyitottak, nem ritka rajtuk az 50 cm és az afeletti friss hó. A Pitztalon 37 cm (baloldali kép), a Damüls - Mellau-on 95 cm (jobboldali kép) friss hó várja a síelni vágyókat.

Forrás: www.pitztaler-gletscher.at, www.mellau-damuels.at

Olaszországban sok pályán lehet síelni, de kevés a friss hó, ezért sok pálya még műhóval üzemel.  Szlovákiában és Szlovéniában még kevés a hó, ezért még nem nyitottak ki a pályák, itt még várat magára a szezon.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat