2020. február 28., Ákos, Bátor

Hát ennyit számít a napsütés!


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:16

Ugyan hűlt a levegő a magasban az éjszaka folyamán, azonban az átvonult gyenge hidegfront mögött kisütött a nap - ez pedig a hőmérsékleteken is meglátszik!

Péntekről szombatra virradó éjszaka egy gyenge hidegfront érte el hazánkat északnyugat felől, a magasban több fokkal hidegebb levegőt szállított fölénk. Nyomában viszont átmenetileg megélénkült a szél, ami elég volt ahhoz, hogy nagyobb területen is felszaggassa az igencsak makacs hidegpárnát. Ennek köszönhetően reggel az ország keleti és északkeleti tájait kivéve derült időre ébredhettünk, csak helyi ködfoltok zavarhatták a napsütést. 

Ez az "álcázott hidegfront" (ami a megszokottól eltérően a talajon nem hideget hozott) érte el azt, hogy a napos tájakon a tegnapihoz képest néhol 10 fokkal is melegebb van! A légmozgás lekeverte a magasban található szokatlanul enyhe levegőt a talaj közelébe, amihez még hozzáadódott a szikrázó napsütés jótékony hatása - és meglett az eredmény!

Délben az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásának műszerei sokfelé igen magas hőmérsékleteket mértek. A mérések alapján készült hőtérképen szépen kirajzolódnak a napos területek, a Dunántúlon és a középső országrészben találkozhatunk ilyen tájakkal. Errefelé nem ritka a 6, 7 fok, de a Sopronhoz közeli ágfalván például 8 fokot mértünk! Tegnap ugyanebben az időpontban ott mindössze -1 fokot mutattak a hőmérők, vagyis 9 fok eltérés 24 óra alatt.

Az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózatának mérései szombaton délben

Jól elkülönülnek a napos és a felhős tájak

Több mint egy hét szürkeség után végre Budapesten is kisütött a nap. Az ICI XVIII. kerületben kihelyezett mérőállomásának kamerája is szikrázó kék eget örökített meg, de sajnos a felszín közelében felgyülemlett légszennyezőanyagok elszínezték a talajközeli levegőt. A mérések szerint ebben az időpontban nagyon magas volt a szállópor koncentrációja, főleg a forgalmas belvárosi csomópontok közelében. 

Az ICI Interaktív Meteorológia XVIII. kerületi műszerének kameraképe

A magasban szikrázóan kék az ég, de a talaj közelében szmogos a levegő

A napos tájakon élőknek bizonyára jobb kedvük kerekedett a pozitív időjárás-változástól, a tartós hidegpárnás helyzet bizony fásulttá, tompává tehet. Az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásairól a Meteo Klinika oldalán lehet olvasni.

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat