2018. szeptember 22., Móric

Háromnapos havazás, bő 30 centi hó nyugaton


ICI Interaktív Zrt. - 2013. február 14., csütörtök, 13:05

A napok óta tartó folyamatos havazásban a nyugati határszélen 30 centinél is több hó hullott, ami az erős széllel párosulva sokfelé megbénította a közlekedést. Estétől várható javulás.

A Dunántúlon hétfő este kezdődött a havazás, és azóta megszakítás nélkül hullik a hó. Az Alpokalján több vas megyei településen 30-35 centisre hízott a hótakaró, a soproni sípályán is 21-23 centi friss hó hullott a napokban. A kitartó havazás mellett szerda hajnalban a szél is feltámadt, és a 60-70 km/órát meghaladó széllökések erős hófúvásokat okoztak. A közlekedés kaotikussá vált a Dunántúl nyugati felén a havas, latyakos, jégbordás utak és a hófúvások, hótorlaszok miatt.

 

Fertőszentmiklós térségében 70 km/órát meghaladó széllökést is mértünk
(ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózata)

 

Több tucat út egyáltalán nem, vagy csak nehezen járható Vas, Zala, Somogy, Győr-Moson és Veszprém megyében. A zord útviszonyok mellett számos baleset történt, autóbuszok, kamionok és személygépkocsik akadtak el, torlódtak fel. A vasúti közlekedés folyamatos, de késésekkel kell számolni. A cseh-szlovák határt délelőtt lezárták a Magyarországra tartó kamionok előtt, viszont a szerda este 7 órától, Szlovénia felől elrendelt kamionstopot délben részben már feloldották. (forrás: mti)

A havazás intenzitása délután már lassanként alábbhagy, de csak késő este szűnik meg a csapadékhullás. Az északi szél estére mérséklődik, így a hófúvások akkorra megszűnnek. Az utak járhatóvá tétele viszont még hosszabb időt vehet igénybe.

A következő napokban már nyugodtabbra fordul az idő, hétvégén számottevő csapadék nem várható. Mivel a nyugati területeken továbbra is csak kevéssel emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, a hó csak lassan olvad majd.  Vasárnap, hétfő és kedd hajnalban viszont erős fagyok lehetnek a térségben a vastag hóval fedett, derültebb tájakon.

Miközben a Dunántúlra zord téli idő köszöntött be, a keleti országrészben szerdán már kora tavaszi volt az idő. A Tiszántúlon 10, 13 fokig emelkedett a hőmérséklet, de a Dunántúl nyugati felét leszámítva máshol is jelentősen enyhült az idő. Mára mérséklődött ugyan a felmelegedés részben a csapadék (főként eső), részben egy gyenge hidegfront hatására, de keleten még így is 7-8 fokkal van melegebb, mint nyugaton. Az ország déli felére szerda este érkezett nedvesebb légtömeg, azóta ott több helyen mértünk 5-8 mm esőt.

Hőmérséklet-eloszlás csütörtök délben (ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózata)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat