2018. augusztus 17., Jácint

Három melegrekord született hétfőn


ICI Interaktív Zrt. - 2012. július 2., hétfő, 14:39

Budapesten ma a rekord enyhe a hajnal után olyan magasra kúszott a hőmérséklet, amelyre több mint hat évtizede nem volt példa. A több mint száz éves országos rekord is a múlté.

A szokatlan hőhullám következtében rekordokkal indult a július: a hónap első hajnalán, Budapesten csupán 24,3 fokig hűlt a levegő, ami bő fél fokkal volt magasabb az 1987-es rekordnak számító értéknél (23,6 fok OMSz adat). Ugyanezen a reggelen egyébként az országos rekord (24,3 fok) is megdőlt, mivel Tatán nem volt hűvösebb 25 foknál.

Ma, azaz hétfő hajnalban a fővárosban ismét rekord enyhe volt a reggel, miután 24,9 fokig csökkent csupán a hőmérséklet. Ez több mint két és fél fokkal haladta meg a július 2-ra vonatkozó korábbi fővárosi rekordot (22,3 fok 1987-ből, OMSz adat).

Az enyhe hajnal után délután a fővárosban olyan magasra kúszott a hőmérséklet, amelyre 1950 óta nem volt példa. Akkor 35,7 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála Budapesten, ez tartja a július 2-ára vonatkozó fővárosi maximum rekordot, míg most több mérőállomásunkon is túlszárnyalta ez az értéket. Az erre a napra vonatkozó új, hivatalos budapesti rekord 37,3 fok (mti).

Azonban nemcsak a fővárosban volt ma minden korábbinál melegebb, hanem országos viszonylatban is, miután Túrkevén 38,4 fokig melegedett a levegő. Ezzel egy több mint százéves rekord lett a múlté: a korábbi rekorder adat 1905-ből származott, amit 38 fokkal Orosháza tartott.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat