2020. február 26., Géza

Hármas erősségű tájfun tart Japán felé


ICI Interaktív Zrt. - 2012. június 18., hétfő, 11:19

A Guchol tájfun jelenleg 240 km/órás szelekkel egyenesen Japán felé tart. Kóbe és Kiotó városát is keresztezheti.

A Csendes-óceán nyugati medencéjében idén ötödikként jelent meg a Guchol tájfun. A képződmény meglehetősen hosszú élettartamú, hiszen még június 11-én fejlődött ki. A múlt hét közepén a négyes tájfun fokozatot is elérte - ekkor közel 300 km/órás széllökéseket regisztráltak benne -, most pedig 200 km/órás átlagszelekkel és 240 km/órás széllökésekkel (hármas erősségű tájfunként) tart Japán felé.


A Guchol tájfun az MTSAT műhold infravörös felvételén hétfő 8:30 UTC-kor.
(forrás: hurricanezone.net)

A Guchol jelenleg Tajpejtől keletre örvénylik a Filippínó-tengeren 955 hPa-os középponti légnyomással, északkeleti pályáján pedig helyi idő szerint kedd délután eléri a partvidéket Shikoku szigeténél.  A legfrissebb előrejelzések szerint ezt követően nagyjából a Kóbe-Kiotó vonalon halad tovább, a városokat telibe találhatja - mindkét város mintegy másfél millió lakost számlál. Ezután a Japán-tenger fölé helyeződik, de szerdán, Hokkaidón ismét partot érhet.

Az előrejelzések szerint útja során fokozatosan, a (z első) szárazföldet érés után pedig rohamosan gyengül.  Shikoku partvidékét azonban így is 200 km/óra feletti széllökésekkel ostromolhatja, de Kiotó térségén is 100-120 km/órás átlagszelekkel (akár 150 km/órás lökésekkel) süvíthet át.  Mindezt felhőszakadások kísérik, amelyek földcsuszamlásokhoz is vezethetnek.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat