2018. szeptember 20., Friderika

A halálos orosz hőhullám nem a klímaváltozás műve


ICI Interaktív Zrt. - 2011. március 11., péntek, 12:20

Nem a globális felmelegedés a közvetlen okozója a 2010-es rendkívüli hőhullámnak Oroszországban egy kutatás szerint.

1880 óta ez volt a legforróbb július Oroszország nyugati részén. A hőhullám hatására megnőtt a halálozások száma, valamint szárazság és erdőtüzek sújtották a régiót. Mindezek hatására drasztikusan nőtt a légszennyezettség, és komoly károkat szenvedett a mezőgazdaság is. A rendkívüli időjárás hatással volt Ukrajnára, Fehéroroszországra és a balti államokra is.

Az extrém időjárás többekben fölvetette a kérdést, hogy mindez a globális felmelegedés számlájára írható. Ezt cáfolja egy kutatók által megjelentett tanulmány a Geophisical Research Letters című folyóiratban.

„A hőhullám fő oka a légkör természetes belső változékonyságára vezethető vissza" - írják a tudósok. Az erős és hosszú életű úgynevezett blocking-helyzet a felelős a kialakult időjárásért. Ilyenkor egy markáns anticiklon alakul ki Európa keleti felén, melynek peremén dél felől szubtrópusi levegő áramlik észak felé. A magas nyomású képződmény ugyanakkor megakadályozza, hogy a nyugat felől érkező légtömegek elérjék a térséget.

A képen az 1500 méteres szint hőmérsékleti eloszlása látható 2010. augusztus 7-én 0 UTC-kor. Az anticiklon peremén dél felől meleg levegő áramlik egészen a Skandináv-félszigetig Kelet-Európán keresztül. Forrás: www.wetterzentrale.de

„Hasonló légköri elrendeződés okozta az előző hőhullámot is ebben a régióban.” – nyilatkozta Randall Dole és Martin Hoerling, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) két munkatársa. „Biztos, hogy egy ritka eseményről van szó, de ettől még bármikor megtörténhet.”

A kutatókat meglepte azonban az a felfedezés, hogy míg az egész Földet tekintve az utóbbi évtized volt a legmelegebb, addig Nyugat-Oroszországban az 1930-as évtized a csúcstartó.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat