2018. szeptember 21., Máté

Hőségtől szenved Argentína


ICI Interaktív Zrt. - 2012. november 9., péntek, 15:59

A november a déli féltekén a tavaszi, nyári hónapok közé tartozik, így nem meglepő, hogy ott most sokfelé kellemes hőmérsékletek uralkodnak. Argentínát azonban szokatlan hőhullám érte el.

Amíg nálunk egyre közelít a tél, és egyre hidegebb van addig az Egyenlítőtől délre még csak most jön a nyár. Argentínában a november az utolsó tavaszi hónap, de már most rekordmagas hőmérsékleteket mérnek. Pár napja szokatlan hőhullám uralkodik az országban, az ország legnagyobb részén 35 fok körüli, sőt, sokfelé a 40 fokot meghaladó hőmérsékleteket mérnek. 

A szikrázó napsütés mellett pénteken például az 597 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő San Juan Reptéren mérték a legmelegebbet: kereken 43 fokot. De a fővárosban, Buenos Airesben is 34,6 fokot regisztráltak a hivatalos műszerek.

Az extrém értékek a szárazföld belsejében jellemzőek, de a tengerpartokon is 30 fok fölé melegszik délutánonként a levegő. A megterhelő forróságtól egyedül a déli területeken élők nem szenvednek, de ott is jóval az ilyenkor szokásos átlag felett van a hőmérséklet. Az izzasztó hőség elviselhetetlenségét tetőzi, hogy sokfelé áramszünet keseríti meg a lakók életét - így a légkondicionálók sem működnek mindenhol, nagyjából 3 millió ember szenvedett az áramkimaradás miatt. 

Aktuális délutáni hőmérsékletek pénteken

(wetteronline.de)

A meteorológusok szerint a hévégéig tart az embert próbáló időjárás: akkor ugyanis keletire fordul a szél, és hűvösebb, óceáni eredetű légtömegek érkeznek a keleti partvidékre. Buenos Airesben is fellélegezhetnek; ekkor már csak 20 fokot várnak, vagyis mintegy 15 fokot esik vissza a hőmérséklet 2 nap alatt, és némi eső is várható.

Érdekesség, hogy mivel az ország igen nagy észak-déli kiterjedéssel rendelkezik (mintegy 4000 km), így elég nagy különbségek jellemzőek az aktuális hőmérsékletek tekintetében. Ugyanabban az időpontban például, mint amikor a 40, 45 fokos meleget mérték, a Tűzföldön található Ushuaia reptéren mindössze 6 fok volt (pedig nem hegyvidéki állomás).
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat