2020. február 28., Ákos, Bátor

Gyönyörű szigetcsoport tűnhet el az óceánban


ICI Interaktív Zrt. - 2011. december 12., hétfő, 09:35

Köztudott, hogy a globális felmelegedés hatására emelkedik a világóceánok szintje – így rengeteg természeti csodát nyelhet el a hullámtenger.

A Csendes-óceánban, Hawaii és Új-Zéland között félúton található a festői szépségű Tokelau (jelentése: „északi szél"), amely három atoll szigetet (Atafu, Nukunonu és Fakaofo) foglal magába. A lakosság főként a turizmusból él, amin nem kell csodálkoznunk: gyönyörű fekvésének, turistacsalogató éghajlatának köszönhetően sokak vágyálma néhány napot eltölteni a partvidékén.

Ám, sok másik szigethez hasonlóan, az Új-Zélandhoz tartozó földdarabokat is az éghajlatváltozás hatására bekövetkező tengerszint-emelkedés fenyegeti: Tokelau kevesebb mint 5 méterrel fekszik a tengerszint felett, és ha a trend tovább folytatódik, sajnos a szigetvilág nagy része víz alá kerülhet.

A sziget szinte nem is járul hozzá a globális károsanyag-kibocsátáshoz, ugyanis szinte nincs is fosszilis energiahordozók égetéséből származó szén-dioxid kibocsátás a térségben. Annak ellenére, hogy a lakosság szegénységben él,  idén ősszel azzal hívták fel a figyelmet magukra, hogy terveik szerint 2012 közepére mintegy 93%-ban napenergiából szeretnék fedezni teljes enrgiaigényüket ( a maradék 7%-ot pedig kókuszolajjal működő erőművek segítségével).

A közelmúltban lezajlott klímakonferencia talán megoldást talál arra, miként lehetne megóvni bolygónk pótolhatatlan természeti kincseit, és ha megállítani nem is, legalább lassítani a felmelegedés által bekövetkező katasztrófákon. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat