2020. február 24., Szökőnap

Gyengülnek a hurrikánok a Mexikói-öbölben


ICI Interaktív Zrt. - 2011. május 31., kedd, 08:20

Egy új amerikai tanulmány szerint a Mexikói-öböl sok esetben legyengíti az amerikai partok felé itt áthaladó erős hurrikánokat.

A Journal of Weather and Forecasting című folyóiratban megjelent tanulmány azt taglalja, hogy az elmúlt 30 év legerősebb hurrikánjainak többségének csökkent az intenzitása, miközben a Mexikói-öböl felett haladt át az USA partjai felé.

A tanulmány egyik társszerzője, Mark DeMaria (NOAA) szerint még a 2005-ös Katrina hurrikán is sokkal pusztítóbb lehetett volna, hiszen a Katrina az öbölben még a Saffir-Simpson skála szerinti ötös erősségű volt, de mire a partokhoz ért, hármasra csökkent - azaz, 280 km/óra helyett „csupán" 200 km/órás szelekkel csapott le Louisiana és Mississippi államokra.

A Katrina az Egyesült Államok történetének legnagyobb anyagi kárával járó, egyúttal az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő természeti katasztrófáját okozta. Az anyagi károkat 81 milliárd dollárra becsülték, az áldozatok száma megközelítette a kétezret. Ez volt mindenidők hatodik legerősebb hurrikánja. A legnagyobb csapás New Orleanst érte, a várost gyakorlatilag letarolta a Katrina.


New Orleans a Katrina után 2005. augusztus végén.

Összességében, a Mexikói-öbölt 1979 és 2008 között elérő, 12 legerősebb (hármas-ötös kategóriájú) hurrikán közül, beleértve tehát a Katrinát is, 10 veszített erejéből a partot érést megelőző 12 órában.

A kutatók szerint ennek hátterében az állhat, hogy míg az öböl középső részein a trópusok felől érkező meleg vizek nagy mélységig lenyúlnak, addig a kontinenshez közelebb vékonyabb ez a felszíni meleg vízréteg, és alatta hidegebb víztömeg helyezkedik el. Márpedig a trópusi ciklonok fejlődéséhez, erejének megtartásához nagy kiterjedésű, meleg vízfelszínre van szükség. Ahogy a hurrikánok elérik az öbölnek ezt a partokhoz közelebbi részét, a nagy szelek felkavarják a felszínre a hidegebb vizet, ez pedig hátráltatja energia-utánpótlásukat. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a nagy magassági szelek is a hurrikánok gyengülését segítik elő, amellyel az öböl partvidékéhez közeledve találkoznak a trópusi ciklonok.

Másfelől azonban a gyengébb, kevésbé rendezett képződmények, a trópusi viharok és depressziók esetében épp ellentétes tendenciát mutattak a vizsgálatok. Ezek, illetve az egyes-kettes erősségű hurrikánok esetében általában erősödést tapasztaltak a partot érést megelőzően.

DeMaria szerint a Mexikói-öbölben uralkodó bonyolult óceáni-légköri kölcsönhatások eredményeként a legtöbb hurrikán kettes vagy gyenge hármas erősségű hurrikánként ér szárazföldet a térségben.

Az idei hurrikánszezon június elsején, szerdán kezdődik az Atlanti-térségben, és a statisztikák szerint az USA-t elérő hurrikánok kétharmada a Mexikói-öböl felé veszi az irányt - a maradék az atlanti partvidéket érinti. A szakemberek a megszokottnál aktívabb szezonra számítanak.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat