2020. február 24., Szökőnap

Grönland most a Föld leghidegebb pontja


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 2., szerda, 14:13

Mivel a Déli-sarkon most éppen "nyár" van, így jelenleg nem az Antarktiszon mérik a legalacsonyabb hőmérsékleteket. A leghidegebb most Grönlandon uralkodik.

Az év legnagyobb szakában az Antarktiszon mérik a legalacsonyabb hőmérsékleteket, nem ritka a -70, -80 fok arrafelé. Most azonban a déli féltekén éppen nyár van, így a Déli sarkon is "csupán" -37 fokos minimumhőmérsékletet mértek az elmúlt 24 órában. Földünk azonban nem szűkölködik extrém hidegekben ezekben az időkben sem: az északi félgömbön, Grönlandon -55, -60 fokig hűlt a levegő.

Summit Camp egy vándorló kutatóállomás a szigeten, ahol a kutatások mellett meteorológiai méréseket is végeznek a tudósok. 3216 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik, alatta több kilométer vastag jég található, és nagyjából szárazföld közepén terül el. A téli időszakban mindössze 5 fő tartózkodik a bázison, nyáron azonban az 50 főt is meghaladja az ott dolgozók száma. 

Januárban az átlagos minimumhőmérséklet -48 fok, a napi átlagos maximum pedig -36 fok, tehát kellemesnek éppen nem mondható. Most azonban igencsak zordra fordult az idő arrafelé is, és szokatlan mélységekbe süllyedt a hőmérséklet az elmúlt napokban: szerdán a leghidegebb órákban például -60,4 fokig hűlt a levegő, így jelenleg ez a mérőállomás büszkélkedhet a "Föld leghidegebb pontja" címmel. Azért még aznap felmelegedett a levegő -48 fokra (átmenetileg), de még így is jócskán alatta maradnak az értékek a megszokottnak. Nagyjából egy hete tart az embert próbáló zimankó: a leghidegebb az idei télen december 29-én és 30-án volt, akkor mindkét esetben -61,1 fokos minimumot regisztráltak a műszerek. Újév napján nem döntött szezonrekordot a fagy, ám egész nap alig emelkedett a legalacsonyabb, -60 fokról: még a maximumhőmérséklet is csak -59 fokig tudta feltornázni magát.

A legfrissebb előrejelzések szerint a napokban jelentős enyhülésre, pénteken már csak -29 fokos fagyra számíthatnak a bázis dolgozói.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat