2019. június 20., Rafael

Ismét rekordokat döntöget a felmelegedés

A hivatalos mérések kezdete óta még soha nem volt ilyen meleg a Földön az első hat hónap, a kutatók szerint pedig további melegedésre kell számítani.


Új IPCC jelentés került nyilvánosságra

A legújabb, az éghajlatváltozásról szóló átfogó jelentés az eddigi legnagyobb bizonyossággal állítja, hogy az emberi tevékenység jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.


A La Niña hűtötte a bolygót 2011-ben

Az erős La Niña jelenség miatt 2011 globális átlaghőmérséklete elmaradt az elmúlt években mért értékektől.


Szárazság a Száhel-övezetben

Az afrikai Száhel-övezet arról nevezetes, hogy nagyon kevés eső esik a területén. A napokban egy tanulmány látott napvilágot, mely a térség csapadékviszonyairól ad információt.


Gyönyörű szigetcsoport tűnhet el az óceánban

Köztudott, hogy a globális felmelegedés hatására emelkedik a világóceánok szintje – így rengeteg természeti csodát nyelhet el a hullámtenger.


A klímaváltozás a katicabogarak színét is befolyásolja?

Brit tudósok hollandiai megfigyelésekre alapozva azt állítják, hogy a katicabogarak bizonyos fajai háttérbe szorulhatnak más egyedekkel szemben.


Klímaváltozás pro és kontra 4.

Az emberi eredetű klímaváltozást tagadók újabb érve szerint a számítógépes modellek megbízhatatlanok, és a légkör nem úgy viselkedik, ahogy a modellek várják. Valóban így van?


Világszerte tovább emelkedik az üvegházgázok koncentrációja

Aggodalomra ad okot, hogy (az előzetes várakozásokkal ellentétben) tavaly tovább emelkedett a légkör üvegházgáz-koncentrációja.


Klímaváltozás pro és kontra 3.

Cikk-sorozatunk következő részében az emberi eredetű klímaváltozást megkérdőjelezők újabb érvét taglaljuk. Biztos, hogy a CO2 okozza a mai felmelegedést?


Klímaváltozás – Mely országok a leginkább érintettek?

Egy tanulmány látott napvilágot a napokban, mely rámutat, hogy mely államokat fenyegeti leginkább a globális felmelegedés hatása.