2018. július 22., Magdolna

Fülledtség, zivatarok


ICI Interaktív Zrt. - 2014. május 27., kedd, 16:51

A hétvégén, így a gyereknapon is záporos, zivataros idő volt, nagy változékonyság jellemezte a napokat.

Vasárnap is a déli óráktól egyre többfelé erősen megnövekedett a gomolyfelhőzet, és egy-két megye kivételével sokfelé volt zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás is volt, sőt, Tompa mellett a szerencsésebbek tornádót is megfigyelhettek!

Az ICI Interaktív Meteorológia bőnyi webkamerájának 2014. május 25. 14:30 és 16:30 között készült filmjén egy zivatarfelhő születésének tankönyvbe illő példáját figyelhetjük meg.

A délutáni zivatarok több fokkal lehűtötték a levegőt, ez jól látszódott hőtérképünkön is.

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőhálózata által mért hőmérsékleti értékek 2014. május 24-én délután fél 6-kor. Ott, ahol nemrég zivatarok voltak, a levegő több fokkal hűvösebb volt a környező tájaknál.

Délután egyre többfelé, főleg az Északi-középhegység és a Duna-Tisza-köze térségében alakultak ki zivatarok. Ezeket többfelé kísérte felhőszakadás: az ICI Salgótarjánban 11, míg Lajosmizsén 25 milliméternyi csapadékot mért rövid idő leforgása alatt!

Az ICI Interaktív Meteorológia lajosmizsei mérőállomása által mért csapadékmennyiség 2014. május 24-én. A délutáni felhőszakadásból 25 milliméternyi csapadék hullott minössze háromnegyed óra alatt!

A lajosmizsei felhőszakadás az ICI Interaktív Meteorológia webkamerájának "szemével" 2014. május 24-én 15:30 és 16:30 között.

Délelőtt az ország nagy részén gyorsan melegedett a légkör, azonban ott, ahol a reggeli órákban zivatarok hűtötték a légkört, több fokkal hűvösebb volt, mint másutt.


Az ICI Interaktív Meteorológia mérőhálózata által mért hőmérsékleti értékek 2014. május 24-én délelőtt 10 órakor. A Balaton keleti medencéjében és attól északra – ahol a mérés ideje előtt felhőszakadás volt – csak 18 fok körüli hőmérsékleteket mértek, míg a Dunától keletre sokfelé 25 fok köré emelkedett a levegő hőmérséklete.

Május 24-én, szombaton már a reggeli órákban volt, ahol megdördült az ég: a Balaton keleti medencéjénél alakult ki az a zivatarcella, amely észak felé haladva többfelé felhőszakadást okozott a reggeli órákban.

Az ICI Interaktív Meteorológia balatonfüredi mérőállomása által mért csapadékmennyiség 2014. május 24-én. A reggeli felhőszakadásból 18 milliméternyi csapadék hullott rövid idő alatt.

Május utolsó hétvégéjén változékonyabbra fordul az idő, erőteljesebb lesz a nappali gomolyfelhő-képződés. Ennek köszönhetően többfelé záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amik nagyban befolyásolhatják a szabadtéri rendezvényeket. 

Május 25-én rendezik meg a minden évben május utolsó vasárnapjára eső gyereknapot, amikor is játékos vetélkedők, színes programok szokták várni a lurkókat országszerte. A tavalyihoz hasonló országos, egész napos eső nem várható, de szinte bárhol kialakulhatnak záporok, zivatarok, akár felhőszakadással, jégesővel is. 

A változékonyság a szervezetünk számára is megterhelő lesz, erről bővebben a Meteo Klinika oldalán lehet tájékozódni.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat