2018. szeptember 20., Friderika

Forróság a Balkánon és Kelet-Európában


ICI Interaktív Zrt. - 2012. augusztus 9., csütörtök, 13:50

Hétfőn még a Kárpát-medencében is közel rekordokat döntögető meleg volt, de egy hidegfront véget vetett a hőhullámnak. A Balkán-félszigeten és tőlünk keletre viszont tovább tombol a hőség.

Hétfőn 39,7 fokkal az idei nyár eddigi legforróbb napját élhettük meg, a hivatalos adatok szerint Pakson volt ilyen meleg. Sőt, a Budapesten aznapra vonatkozó érték még sosem volt ilyen magas a mérések óta, a fővárosban 37,7 fokkal új csúcs született. Keddre virradóra egy hidegfront érkezett, mely véget vetett az immáron negyedik hőhullámnak, felfrissült a levegő.

Tőlünk délre és keletre viszont nem voltak ilyen szerencsések: a Balkán-félszigeten és a Kelet-európai-síkságon továbbra is tikkasztó a helyzet: szerdán Európa legforróbb pontja Albániában volt, ahol Gjirokastra városban kereken 42 fokot mértek. De a görög főváros, Athén sem marad le: 41,8 fokkal övé az "ezüstérem". Emellett Oroszországban, Olaszországban, Máltán, Macedóniában, Bulgáriában, Bosznia-Hercegovinában, Törökországban és Kazahsztánban is többfelé túlszárnyalta a 40 fokot a csúcshőmérséklet, az éppen arrafelé nyaralók tehát nem panaszkodhatnak az időjárásra. 

Az előrejelzések szerint néhány napon belül arrafelé is mérséklődik a nagy meleg, de folytatódik a nyári idő.

Nálunk viszont egy magassági hidegcsepp hatására hétfőn reggel nem egy helyen akár 5 fok köré is hűlhet a levegő - az egy héttel azelőtti közel 40 fokhoz képest tehát jócskán ingadozik a hőmérséklet.

Fotó: Csejtei Nusi

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat