2020. január 26., Vanda

Erős napkitörést figyeltek meg

2014 első jelentős napkitörését regisztrálta a NASA közép-európai idő szerint kedden este, a plazmafelhő pedig csütörtökön reggel érte el a Földet.


Részleges holdfogyatkozás volt csütörtök este

Csütörtökön este részleges holdfogyatkozást figyelhettünk meg, amiről Németh István olvasónk egy szép videót is készített.


Jégbe zárt tudás

Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!


Mégsem Líbia a világ forró pontja

A legfrissebb kutatási eredmények tekintetében a Meteorológiai Világszervezet hibásnak értékelte a 90 évvel ezelőtt, Líbiában mért 58 fokos hőmérsékletet.


Hol a legforróbb a tenger? – látványos felvétel a világóceánról

A szakemberek folyamatosan regisztrálják a tenger felszínének hőmérsékletét, ami elengedhetetlen például a trópusi ciklonok előrejelzéséhez. A képeken láthatók a forró pontok és az áramlatok is.


110 fok volt a földi hőmérséklet-különbség

Szerdán a legmelegebbet Afrikában mérték 46 fok feletti perzselő hőséggel, miközben az Antarktiszon -65 fok alatt marad a csúcsérték. Kontinensünkön kevéssel 30 fok fölött alakult a maximum.