2020. február 28., Ákos, Bátor

Félszáz fokos hőség Ázsiában


ICI Interaktív Zrt. - 2012. május 30., szerda, 13:36

Pakisztánban és Szaúd-Arábiában izzik a levegő, közel 50 fokos a forróság.

Hétfőn a Pakisztán középső részén található Sibbi városában 48,5 fokos hőség tombolt, és a hajnali 31 fokos minimum sem volt épp frissítőnek mondható. Hasonlóan magasra, 48 fokig kúszott a hőmérséklet a híres zarándokhelyen, a Vörös-tenger partvidékén fekvő Mekkában (Szaúd-Arábia). A reggeli minimum itt is 32 fok fölött maradt.

Az említett térségekben ezek az értékek nem számítanak rendkívülinek, az elmúlt egy hónap során is többnyire 40 fok fölött tetőzött a hőmérséklet. Mekkában például az évnek ebben a szakában az átlagos napi maximum 42-43 fok, a valaha mért legmagasabb érték pedig 49,8 fok.

Noha ez a hőség elképesztőnek tűnik, nem szabad megfeledkezni róla, hogy főként az Arab-félszigeten a levegő páratartalma rendkívül alacsony (átlagosan 25-30 százalék), így a fülledtség nem növeli a hőérzetet, mint oly sokszor a hazai kánikulák idején. A hőség ennek ellenére meglehetősen veszélyes, hiszen már egy könnyed fizikai igénybevétel, pl. egy rövid séta is igen megterheli a szervezetet.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat