2018. július 16., Valter

Felhőszakadással, jégesővel érkezik a hidegfront!


ICI Interaktív Zrt. - 2014. május 12., hétfő, 17:54

Egy lassan mozgó hidegfront érkezett vasárnap a Kárpát-medencébe, amely mentén délután és este egyre többfelé heves zivatarok pattannak ki, amelyeket többfelé felhőszakadás és jégeső kísér. Kövesse velünk a front vonulását és a zivatarokat!

Késő este intenzív villámtevékenység kíséretében érkezett a front és a zivatarlánc a keleti határhoz. Az ICI Interaktív Meteorológia Újlétán elhelyezett webkamerája meg is örökített egyet!

Az ICI Interaktív Meteorológia újlétai webkamerájának 2014. május 11-én 22:00 óra körül pont sikerült elkapnia egy látványos villámlást, amely szinte nappali világosságot hozott egy pillanatra.

Este a zivatarlánc tovább halad kelet felé, nagyjából 8 óra után elérte a Tisza vonalát. Szolnok környékén a naplemente és az érkező sötét fellegek miatt szinte "lekapcsolaták a villanyt", olyan hirtelen lett sötét. A zivatarlánc várhatóan késő este éri el a keleti határt, de keleten egészen hajnalig előfordulhatnak zivatarok! Emellett az ország más részein is kiterjedt, tartós esőzés várható éjszaka.

Törökszentmikósra naplementekor érkezett a zivarlánc, egyik pillanatról a másikra lett koromsötét. Az ICI Interaktív Meteorológia webkamerájának felvétele 2014. május 11-én kevéssel este 9 óra előtt.

A Duna vonalában összeállt zivatarlánc a kora esti órákban kelet felé haladva Pest megye déli felén brutális jégesőt és pusztítást hozott magával. Akadt olyan település, amelyet több centiméter vastagon szinte beterített a jég! A zivatarrendszerhez tartozó elképesztő peremfelhőt az ICI Interaktív Meteorológia lajosmizsei webkamerája is rögzítette – az alábbi videó megtekintése erősen ajánlott!

Az ICI Interaktív Meteorológia lajosmizsei webkamerája megörökítette Duna vonalában összeállt, nagyon intenzív zivatarlánchoz tartozó látványos peremfelhőt  2014. május 11. 18:15 és 19:15 óra között. Alatta egy pillanatkép a peremfelhőről.

Közben a front vonalában a többfelé megerősödő szelet helyenként viharos lökések is kísérik.

Az ICI Interaktív Meteorológia által mért széllökés értékek km/órában 2014. május 11-én 18:40 órakor.

Az ICI Interaktív Meteorológia budapesti 3D-s radarjával belenézhetünk egy zivatarcella "belsejébe". A délután 5-kor Balatonkenese (felső kép), valamint 6-kor Adony (alsó kép) térségében készült függőleges metszeten megfigyelhetjük a már említett szupercella csapadékcelláját, amely először 3,8, majd 4,3 km-es magasságig nyúlik fel.

A Balatonkenese felett tomboló szupercella függőleges metszeti radarképét az ICI Interaktív Meteorológia 3D-s radarrendszere készítette 17:00 órakor.

Ugyanaz a szupercella, csak az ICI Interaktív Meteorológia 3D-s radarrendszeréhez közelebb, Adony térségében 18:00  órakor.

Délután 4 óra után kezdett el csak igazán "feléledni" a légkör! Ekkor előbb a Balaton keleti medencéjének térségében alakult ki egy szupercella, amely szintén északkelet felé haladva egy, a Velencei-hegység térségében kialakult másik cellával együtt – egy kisebbfajta zivatarláncot alkotva – nagyjábó 6 óra körül érte el a fővárost. Útját felhőszakadás követte, az ICI Interaktív Meteorológia balatonkenesei mérőállomása nem egészen fél óra alatt 35 milliméternyi csapadékot regisztrált, amely a fent említett szupercellából hullott.

Az ICI Interaktív Meteorológia balatonkenesei mérőállomásán mért csapadékmennyiség 2014. május 11-én. A délutáni szupercellából félóra alatt 35 milliméter csapadék hullott.

Délelőtt 11 óra körül a magyar-szlovén határon egy zivatarcella alakult ki, amely északkeleti irányba kezdett mozogni. Zalaegerszeg környékére érve 12 óra után szupercellává erősödött, majd felhőszakadás kíséretében "robogott" végig a Bakonyon. A szupercella – igaz, legyengülve – 15 óra körül a fővárost is elérte.

Az ICI Interaktív Meteorológia gárdonyi webkamerája megörökítette a gyengülőben lévő – de még így is fantasztikus látványt nyújtó! – szupercellát 2014. május 11. 14:00 és 15:00 óra között.


Egy másik – ugyancsak igen látványos – zivatarcellát örökített meg az
ICI Interaktív Meteorológia nagyacsádi webkamerája 2014. május 11. 12:35 és 14:35 óra között.

Közben egyre többfelé jelentek meg látványos felhőformák az ICI Interaktív Meteorológia webkameráin.

Az ICI Interaktív Meteorológia mosonmagyaróvári webkameráján látszik, hogy a front – és annak peremfelhőzetet – már elérte az északi határt. A videó 2014. május 11. 11:15 és 13:15 óra között készült.

Már a délelőtti órákban jelentős hőmérséklet-különbség alakult ki az ország északi és déli fele között: míg a déli és keleti határ mentén 10 órára 20 fok köré emelkedett a hőmérséklet, addig a főváros környékén és az Északi-középhegység térségében – ahol a prefrontális csapadéktömb is hűtötte a levegőt – mindössze 10, 13 fokot mértünk.

Az ICI Interaktív Meteorológia által mért hőmérsékleti értékek 2014. május 11. 10 órakor.

A hidegfront felhőzete már az éjszakai órákban elérte hazánkat észak felől, reggel az ország északi felén-kétharmadán erősen felhős, borultvolt az ég, csak délen sütött ki a nap kis időre. A front előtt már éjszaka kialakult egy csapadéktömb, amelyből hajnalban a Kisalföldön, majd reggel és délelőtt – kelet felé haladva – a főváros környékén és északkeleten is sokfelé esett eső, zápor.

Vasárnapra virradó éjszaka egy erős hidegfront közelítette meg a Kárpát-medencét, amely hullámot vetett és ezért mozgása lelassult. Emiatt csak lassan vonul át felettünk, a térségünket várhatóan csak hétfőn délelőtt hagyja el.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat